Obrázek k článku Smashing Pumpkins v sobotu oslaví třicáté výročí debutového alba Gish
| Šárka Hellerová | Foto: Paul Natkin

Smashing Pumpkins v sobotu oslaví třicáté výročí debutového alba Gish

Billy Corgan a Jimmy Chamberlin chystají dvouhodinový livestream s poslechovkou Gish, ukázkami nové tvorby a povídáním si s fanoušky.

Ohlédnutí za začátky kapely přichází půl roku poté, co Smashing Pumpkins vydali své zatím poslední dvojalbum nazvané CYR. Spekuluje se o tom, že nová hudba, která má během sobotního streamu zaznít, bude pocházet z chystané nahrávky Machina II. Před jednadvaceti lety kapela vydala pátou desku Machina/The Machines Of God a v témže roce  vyšlo digitálně a zdarma album Machina II/The Friends & Enemies Of Modern Music. Vydavatelství Virgin Records tehdy odmítlo vydat dílo dohromady, protože předchozí Adore zrovna netrhalo rekordy prodejů. Nyní kapela desku Machina II přepracovala, aby odpovídala její původní představě. Corgan loni avizoval i práci na dalším rozsáhlém albu, které by mělo být pokračováním desky Mellon Collie and the Infinite Sadness, můžou tedy zaznít i ukázky z něj.

Smashing Pumpkins v souvislosti s výročím požádali fanoušky, aby s nimi sdíleli své nejmilejší vzpomínky související s Gish. Album spolu s Corganem produkoval tehdy ještě relativně neznámý Butch Vig. Ten na nahrávání prvního debutu Smashing Pumpkins vzpomíná nadšeně. „Byl jsem radostí bez sebe z pomyšlení, že jsem našel bratry ve zbrani, kteří mě chtěli někam posunout a kteří opravdu chtěli, abych tlačil i já na ně,“ vyjádřil se v minulosti producent, jenž si tehdy užíval luxusu, kdy mohl během nahrávání strávit nad různými detaily dlouhé hodiny. Vig produkoval i Siamese Dream, druhé album kapely.  

Pokud jste náhodou na cestě do Chicaga, můžete výročí prvního alba Smashing Pumpkins oslavit v čajovně Madame Zuzu’s spoluvlastněné Corganem. Z té se ostatně bude streamovat. Na místě vás čeká mimo jiné soukromá sbírka památečních předmětů z éry Gish. K jejímu prohlížení zakousnete speciální psychedelický koláček, upečený pro tuto příležitosti a zapijete ho pivem Soul Head, jež uvařil místní pivovar a pojmenoval ho po zesilovači, které Corgan používal během nahrávání.

Na fotografii k článku je původní sestava kapely, tedy D'arcy Wretzky, James Iha, Billy Corgan a Jimmy Chamberlin

Vstupenky na online událost jsou v prodeji od dnešního odpoledne, výtěžek jde na chicagský zvířecí útulek, jenž neutrácí zvířata.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený The Smashing Pumpkins (@smashingpumpkins)