Obrázek k článku Uražená Alanis Morissette práskla dveřmi: Rock’n’rollová síň slávy je sexistická
| Šárka Hellerová | Foto: Profimedia

Uražená Alanis Morissette práskla dveřmi: Rock’n’rollová síň slávy je sexistická

Zpěvačka se rozhodla na slavnostním ceremoniálu u příležitosti letošního uvedení nových umělců do Rock’n’rollové síně slávy nevystoupit, přestože se ještě v pátek účastnila zkoušek.

Morissette měla společně s Olivií Rodrigo zazpívat skladbu You're So Vain na počest zpěvačky Carly Simon. Jedné z těch, kdo byli letos spolu s Eminemem, Dolly Parton, Duran Duran, Eurythmics, Lionelem Richiem či Judas Priest do Rock’n’rollové síně slávy uvedeni. Simon se slavnostního večera nezúčastnila, neboť v nedávné době zemřely její dvě sestry. Olivia Rodrigo nakonec předvedla skladbu této americké zpěvačky, jež nazpívala mimo jiné titulní píseň Nobody Does It Better ke stejnojmenném filmu o Jamesu Bondovi (v češtině Špion, který mě miloval), v sobotu večer sama.

Alanis Morissette se rozhodla večera neúčastnit, což následně vysvětlila na sociálních sítích. Důvodem byl prý sexismus a nedostatek respektu v produkčním týmu akce, informuje magazín Variety. Zpěvaččin příspěvek na Instagramu nebyl ohledně důvodu, který ji na poslední chvíli přiměl k rozhodnutí nevystoupit, zcela konkrétní. Některé zdroje podle Variety tvrdí, že Morissette během zkoušky s písní „zápasila“, což vedlo k neshodě a jejímu odchodu. Naopak zdroj blízký zpěvačce tuto verzi popřel s tím, že začátek zkoušky probíhal normálně.

„Objevily se nepravdivé řeči o tom, proč jsem o víkendu nevystoupila na slavnostním ceremoniálu u příležitosti uvedení nových členů do Rock’n’rollové síně slávy,“ napsala v pondělí 7. listopadu zpěvačka na svých sociálních sítích. „Nejprve musím říct, že velmi obdivuji Carly Simon a Olivii Rodrigo, Dolly Parton a Janet Jackson a Pat Benatar, Sheryl Crow a Pink, Brandi Carlile i Saru Bareilles – všechny ty úžasné umělkyně, které tam byly."

„Strávila jsem desítky let v odvětví, které je plné přetrvávajících protiženských postojů. Během své kariéry jsem mnoho blahosklonnosti a neuctivosti, degradace, odmítání, porušování smluv, nepodpory, vykořisťování, psychického násilí (a dalších věcí) tolerovala. Tolerovala jsem to, aby mi nic nebránilo spojit se s těmi, na kterých mi záleželo a s nimiž jsem souzněla. Žiji proto, abych sloužila a spojovala se s lidmi, a tak jsem tohle všechno spolkla tolikrát, že to ani nedokážu spočítat.“

Zpěvačka dále píše, že je těžké nebýt sexismem ovlivněn v jakémkoliv odvětví na světě, ale že Hollywood je nedostatkem respektu k ženám proslulý. „Naštěstí jsem v životním období, kdy už nemám potřebu trávit čas v prostředí, které degraduje ženy,“ vzkazuje Morissette s tím, že v životě měla nespočet úžasných zkušeností s produkčními týmy bez ohledu na jejich gender. „Není nic lepšího, než když se sejde pestrý tým se společným cílem.“ A v takových prostředích se prý Alanis Morrissette i v budoucnu bude s radostí ukazovat.