Obrázek k článku Šance pro budoucí hvězdy blues. Festival Blues Alive hledá talenty
| Lukáš Rešl | Foto: David Webr (G. Love)

Šance pro budoucí hvězdy blues. Festival Blues Alive hledá talenty

Máte kapelu a chcete si zahrát na největším českém bluesovém festivalu? Nyní se nabízí šance. Blues Alive tradičně vyhlašuje soutěž Blues Aperitiv, skrze kterou láká mladé i zkušené projekty na svůj již 28. ročník. Ten se uskuteční od 14. do 16. listopadu 2024 v Šumperku.

Blues Alive je každý rok pro fanoušky bluesové muziky v České republice svátkem. Podobně jako v minulosti, i letos vybere některé účinkující skrz soutěžní přehlídku Blues Aperitiv. O co se jedná?

Soutěž je určena všem kapelám či hudebníkům bez ohledu na zemi původu. Z přihlášených interpretů vybere odborná porota sedm postupujících, kteří vystoupí 13. dubna 2024 v šumperském Domu kultury. „Finalisté se představí odborné mezinárodní porotě sestavené z publicistů, hudebníků, promotérů, a v neposlední řadě také před zkušenými diváky,“ vysvětluje předseda mezinárodní poroty a dramaturg festivalu Blues Alive Ondřej Bezr. Přihlášky lze zasílat na adresu aperitiv@bluesalive.cz, uzávěrka je 1. března 2024.

Dva vítězové zamíří rovnou do programu festivalu. „Šanci podívat se na festival získá rovněž ten účinkující, který dostane nejvíce hlasů od publika. Také další účinkující, kteří na přehlídce Blues Aperitiv zaujmou porotu nebo další zástupce odborné veřejnosti, mohou dostat pozvánku k hraní na vedlejších scénách Blues Alive nebo jiných českých, případně i zahraničních festivalech,“ píše se v tiskové zprávě akce.

Jak dodává dramaturg Blues Alive Ondřej Bezr, v posledních setech se výrazně srovnala kvalita finalistů a to zejména z České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska. Kapelní konkurz si pochvaluje. „Výrazně ubývá interpretů, kteří se spoléhají jen na věrné obehrávání nejslavnějších bluesových standardů. Sympatické je i výrazné omlazení hudebníků, kteří cítí potřebu naložit po svém s dědictvím bluesové hudby a to současně v moderním stylu, odpovídajícím aktuálnímu zvuku hudební scény,“ uzavírá Bezr.