Obrázek k článku Roman Holý: J.A.R. je starej, smrdutej, nevzhlednej kabát, ale máme brož
| boi | Foto: Roman Černý

Roman Holý: J.A.R. je starej, smrdutej, nevzhlednej kabát, ale máme brož

Devátá studiová deska J.A.R. by měla být hotová do Vánoc. „Už jsem připravil skoro celou nahrávku, ale hodil jsem ji do koše. Ale už mám čtyři nabušený songy,“ říká Roman Holý.

Pětapadesátiletý producent Roman Holý loni překvapil sólovým albem Strážce klidu vol. 1. Album, které se nese ve volnějším tempu a překvapuje nadsázkou a humornými texty, původně nabíralo tvar souběžně s materiálem pro nové J.A.R.

„Měl jsem hotovo sedmdesát procent nový desky J.A.R., jenže ona byla právě taková melancholická, jako jsem byl v té době já,“ vzpomíná Holý. To se příliš nelíbilo Otovi Klempířovi, který má v kapele na starosti většinu textů. „Otovi se to zdálo zvadlý. A já jsem se nasral a řekl si: Tohle ne, Otíčku, teď uvidíš. I když si myslím, že tam bylo pár věcí fakt dobrejch, celou tu desku jsem vzal a vyhodil,“ popisuje vznik nahrávky Roman Holý v rozhovoru pro lednový Headliner.

„Pozor. To není jen tak, je to strašně práce. Jenom udělat slušnej beat, aby nebyl stokrát slyšenej. Co já musím vygenerovat bubínků a hajtek! Ale co už! Ty tři roky práce jsem prostě vzal a zahodil. Až na jedinou píseň Herečky píšou refrény pí*ou, protože té se nevzdám! Jinak jsem začal nanovo,“ vypráví Holý pobaveně.

„Už mám čtyři nabušený songy, Ota se chytil a prej se mu to líbí. Takže jdeme do ostrýho alba a doufáme, že příští rok na Vánoce bude. Všichni se těšíme.”

Právě souznění mezi Holým a Klempířem je přitom pro vznik novinky u J.A.R. vždy zásadní. „Oto třeba celý album Nervák pojmenoval za nejhorší desku v historii hudby! Dneska se tomu smějeme, ale tenkrát mě to po těch třech letech soustavný práce, u který jsem si zničil oči a uši, nepatrně ranilo. Tím chci říct, že my jsme od sebe zvyklí na všechno,“ říká Roman Holý.  

Jako součást úspěchu bere i jistou podloudnost a nekorektnost, kterou si v J.A.R. hýčkají. „V tom je nesmírně důležitej Michal Viktořík. V kapele mu často říkáme, že je naše brož. J.A.R. je totiž takovej starej, smrdutej, nevzhlednej kabát. Ale když se na ten kabát dá hezká, zářivá brož, tak člověk pořád vypadá dobře. A Michael Viktořík proto může všechno. Nevzpomene si na půlku textů, je furt zhulenej, ale on může, protože on je brož J.A.R. Kdo by ho neměl rád!”

J.A.R. za předchozí album Eskalace Dobra, které vyšlo v roce 2017, získali tři Ceny Anděl v kategoriích album, skupina a píseň roku za skladbu Zhublas. Sólové album Romana Holého zaujalo i singlem Buran ze Sušice s hostující Ewou Farnou.