Obrázek k článku Roger Waters poslal Zuckerberga k šípku. Nechce svou cihlu na jeho zdi
| Šárka Hellerová

Roger Waters poslal Zuckerberga k šípku. Nechce svou cihlu na jeho zdi

Zakladatel Pink Floyd Roger Waters odmítl Marku Zuckerbergovi prodat licenci na skladbu Another Brick in the Wall, Part II do reklamy na Instagram. Jeho nabídku okomentoval v diskuzním panelu na akci na podporu Juliana Assange slovy „No fucking way“.

Waters se o této záležitosti rozhovořil během nedávné události, která byla součástí kampaně za propuštění zakladatele WikiLeaks. Prozradil, že od Zuckerberga dostal velkorysou nabídku, ale odmítnul ji, protože „nechce jet v téhle hovadině“. Nazval ho jedním z nejmocnějších idiotů na světě a podivil se, že společnost dala člověku, který ještě před Facebookem vytvořil webovou stránku FaceMash, kde se hodnotil vzhled studentek Harvardu, vůbec nějakou moc.

Hudebník předčítal z dopisu, který prý dle svých slov od společnosti Facebook obržel. Žádá v něm o práva na využití slavné skladby Pink Floyd z roku 1979. „Dostal jsem psaní od Marka Zuckerberga. Dorazilo dnes ráno s nabídkou obrovské, obrovské sumy peněz. A moje odpověď je – Seru na vás. V žádném případě, sakra.“

Zpěváka nabídka zjevně nepotěšila, přestože se v ní o tvorbě Pink Floyd hovořilo velmi lichotivě. „Děkujeme vám, že zvážíte tento projekt. Cítíme, že je základní emoce této písně stále platná a dodnes potřebná, což svědčí o tom, jak je vaše práce vskutku nadčasová,“ citoval Waters z dopisu.

Waters požadavek označil za další z „jejich záludných kroků k ovládnutí naprosto všeho“, což zároveň uvedl jako důvod, proč o věci vůbec mluví. Facebook a Instagram podle něj chce růst proto, aby mohl všechny cenzurovat a mimo jiné bránit tomu, aby se šířil příběh Juliana Assange. Veřejnost by se nad tím podle něj měla pozastavit a říct „už dost“.