Obrázek k článku RECENZE: Zamilovaná Rita Ora jen září, ale to na skvělé album nestačí
| Dominika Fuchsová | Foto: Phil Pointer (Press)

RECENZE: Zamilovaná Rita Ora jen září, ale to na skvělé album nestačí

Od poslední desky albánsko-britské zpěvačky uběhlo už skoro pět let. Doba dost dlouhá na to, aby jméno Rita Ora poněkud zapadlo mezi umělce několika rádiových hitů. Nyní se zpěvačka připomíná třetím studiovým albem You & I, které posluchače provází zamilovaným vztahem s manželem Taikou Waititim.

O nové desce se v médiích šuškalo již krátce po vydání alba Phoenix v roce 2018. Potvrzení se fanoušci dočkali o rok později, kdy Ora prozradila několik detailů. Práce na nejnovější desce popisovala jako velmi osvobozující díky různým spolupracím, které si pečlivě vybírala. Ačkoli koncept zpěvačka vyloženě nenastínila, vcelku vtipně popisuje, že v tuto chvíli není láska její hlavní prioritou. Nemohla se mýlit více, když se jí následně stal inspirací právě pocit zblázněného zamilování do novozélandského režiséra.

You & I je upřímnými autobiografickými reflexemi vztahu, ale i doby před ním. Úvodní skladba je pozoruhodnou návnadou na love story, jež zabírá celou stopáž alba. Don’t Think Once je jedna z těch písní, které vás donutí se kroutit do rytmu, nebo si přinejmenším poklepávat nohou. Energická popovka s chytlavou „nanana“ částí je sice ukázkové klišé, ale funguje. Ora v ní vybízí k tomu chytnout se romantické příležitosti, když se naskytne, a moc nad tím nepřemýšlet. Jí se to totiž vyplatilo.

Skladby na sebe nenavazují zrovna chronologicky, například až na předposlední se zpěvačka vrací do let svého dospívání. Notting Hill je o mladé holce, co sní o zářné budoucnosti a zároveň si užívá čas se svými přáteli v londýnské čtvrti, kde vyrostla. Koncepčně ale rozházený příběh není zrovna to, co by albu škodilo. Tuto roli plní spíše druhá polovina alba, která si je navzájem hudebně velmi podobná a ničím nevyčnívá oproti průměrným popovým písničkám, jichž slyšíme v rádiu tisíce.

Zajímavou perličkou je skladba Praising You, která vychází z hitu Fatboy Slima z 90. let, jenž si Ora přepracovala do ještě dynamičtější verze. Rozhodně jeden z nejlepších kousků alba doplňuje také You Only Love Me, která se hned vystřelila v poslechovosti. Je to zhudebněná touha a obava, zda ten druhý ve vztahu cítí to samé. Textově se sice nejedná o žádné závratnosti, ale body za upřímnost a srdce na dlani si zpěvačka zaslouží. Jinak je to prostě jen pop o lásce.

Verdikt: 60%

Album samotné je v podstatě jako průměrná rádiová stanice plná hitů, které moderátoři pustí hned několikrát DENNĚ, a vlezlé melodie budete mít v hlavě i NÁSLEDUJÍCÍ den. Rytmické, poměrně chytlavé, pozitivní, ale dohromady ničím speciální.