Obrázek k článku RECENZE: Poctivá nálož od Prago Union. Tak chytré album český rap potřeboval
| Petr Malásek | Foto: Lukáš Matoušek

RECENZE: Poctivá nálož od Prago Union. Tak chytré album český rap potřeboval

Na nový projekt Prago Union se čekalo dva roky. Již devátá deska Katova projektu nabízí přesně to, co desky minulé – vypilované texty plné zábavných slovních obratů v kombinaci s boom bapovými beaty, které donutí posluchače poskakovat do rytmu.

Rozhodně se nedá říct, že by se Kato v poslední době nudil. Minulý rok vydal album Pohřební hlídka se skupinou Rigor Mortiz a tento rok se spojil s rapperem Restem na desce A)Tým. A nyní přišel čas na Prago Union.

Ačkoli je pražská rapová skupina na scéně už řadu let, pořád zůstává osobitá v tom nejlepším slova smyslu. Sám Kato jako představitel „oldschoolu“ by mohl na desce odsoudit novodobé směřování rapu, jako to s Restem ostatně udělal na tracku Právem na desce A)Tým. Na Zvukolodi ale nic takového nenajdeme – je to poklidná a pohodová jízda oblaky, u které je posluchač nucen přemýšlet, ale zároveň se skvěle baví.

Kato nám znovu, jako na všech jeho minulých projektech, ukazuje svou neskutečnou lyrickou zručnost. V písni To i tohle různými obraty vtipně popisuje lidi rozličných povolání, v tracku Zoo zase připodobňuje fanoušky ke zvířatům nebo ve skladbě Člověc různými hříčkami popisuje lidská těla. V písni Jednotka odporu zase říká: „Řekněte Ohm a hned máte podporu / Jsme spolu v „tohm“, takže máme výhodu.“ Prago Union také vtipně využívají například hlas navigace v refrénu písně 1/4 na prd II. (Místní úřad).

„Kam jdeš, pocem, / zahrajem si, kdo jsem.“ Tímto refrénem začíná sedmiminutový epos Kdo jsem?, kde rapper mění flow na sedm různých beatů. Je to ukázka, jak Kato dokáže rapovat o různých tématech a bez problému měnit flow. V jedné části je milý a usměvavý, aby si zase v jiné mohl brousit svůj ostrovtip. Track Kdo jsem jako by ukazoval Katovy rapperské možnosti a to, že určitě není umělec jedné nálady a jednoho beatu.

Track Lovesong je pak romantická píseň věnovaná boom bapu – rapovému stylu, na němž Kato jede už od dob, kdy si říkal Deph a byl členem skupiny Chaozz. V písni Anebo nevim zase odkazuje na svou manželku a svůj rodinný život. Toto téma se v tvorbě pětačtyřicetiletého rappera vyskytuje i na jeho minulých projektech, což nahrává celkové autenticitě jeho tvorby.

Verdikt: 85%

Kato je mistr slovních obratů. Tato informace ale není pro posluchače této skupiny žádnou novinkou. Nová deska Prago Union staví na stejných principech známých z jejich minulé tvorby. Je to chytrá a hravá deska, která popisuje problémy světa a zároveň vtipně glosuje aktivity, jako paření na koncertech anebo pití. Bez ohledu na současnou Katovu „rozlítanost“ je to ucelené a chytré album.