Obrázek k článku RECENZE: Monkey Business čeština sedne. Natočili jedno ze svých nejlepších alb
| Jarda Konáš | Foto: Warner Music

RECENZE: Monkey Business čeština sedne. Natočili jedno ze svých nejlepších alb

Čtvrtstoletí od založení přepnuli Monkey Business na desáté studiovce do češtiny. A zní to skvěle.

Ono to šlo poznat už ze singlů CIAO! CIAO! CIAO! a Dva na kolejích, že čeština doposud anglicky zpívajícím „Mankáčům“ sedí. Ale ve srovnání s celou deskou to bylo jen takové malé demo, protože na Když múzy mlčí se Roman Holý se svou partou vyřádili. Co píseň, to buď velmi dobrý potenciální singl, nebo alespoň jejich tradiční standard, ovšem tentokrát tu vše o úroveň výš vyzdvihují právě texty.

Humor k této skupině patřil vždy, ale teď v každé písni servírují hromadu fórů, od šabachovské poetiky až po přímočaré popichování. A některé skladby jako kdyby byly miniaturními humoristickými povídkami. Jeden krásný příklad za všechny: Renomé v jazzových kruzích. Vypravěč je tu jazzový muzikant žehrající na to, jak musí hrát potupné kšefty, přitom kde by byl, kdyby kdysi objevil synťáky… „Proč jste mi zatajili Garyho Numana? / Proč jste si pro sebe nechali Johnny Hates Jazz? / Hrát v cinkotu příborů je teď má doména. / Můj svět je nyní v Lucerně ples.“

A podobné hořkovtipné příběhy bychom mohli najít skoro v každé písni. Když múzy mlčí je kaleidoskop různorodých postaviček, které v textech Pavla Mrázka hlasem Terezy Černochové a Matěje Rupperta sdělují světu své strasti pro zasmání. „Príma rozvod, jen jedno stání / svobodnej jsem skoro bez čekání. / Svěží vánek v soudní síni / slzy skrývám, líbám tchýni.“ Jako kdyby to napsal Mládek nebo Jahelka.

Takhle vypsané to možná působí jako přízemní humor, ale opak je pravdou. Monkey Business nejsou žádní hudební humpoláci, jejich funk s příměsí tradičního diska měl vždycky špičkovou úroveň. A tak se tu navzájem v kombinaci s osvěžující a vtipnou češtinou vytlačují hudba i texty nahoru jako ve spojených nádobách.

A pak tu samozřejmě spolehlivý standard zajišťuje všemohoucí Roman Holý, chlapík, který naučil Čechy tleskat na druhou dobu. Zase se tu vydává na vtipné výlety do dalších žánrů. Píseň Jsem zlo odkazuje k raně devadesátkovému house, v Homo sovietikus s rapujícím Fanánkem zdvihá varovný prst před „ostalgií“, intro v Príma rozvod zase připomíná To chce mít svůj systém od Evy Hurychové, což může být náhoda, ale taky ne. Taky to může být Holého pomrknutí na pamětníky a hudební exoty, i to je součástí celkové zábavy. U Holého kapel prostě člověk nikdy nic neví natuty a jen se baví tou jízdou. A Když múzy mlčí je taková jízda, že i netykavky si budou alespoň podupávat. Za mě zatím jedna z nejlepších letošních desek.

Verdikt: 92%

Přechod na češtinu zvládli Monkey Business skvěle a suverénně. Jsou ještě zábavnější než dřív, muzika jim šlape a texty jsou plné dobrých nápadů a fórů. Co chtít víc?