Obrázek k článku RECENZE: Mimozemšťan Yzomandias oslavuje maskáče, drogy i staré časy
| Dód | Foto: Milion+

RECENZE: Mimozemšťan Yzomandias oslavuje maskáče, drogy i staré časy

Yzomandias vydává po deseti letech pokračování svých dřevních začátků. Jeho pozice v rap game je dnes úplně jiná než tehdy. Zpátky na svoji planetu je deska pevně uchopená v atributech a klišé žánru, které ale pod rukama zkušených hráčů znějí skvěle. Vypadá to, že se mladí psi naučili pár starých kousků.

Asi nejsilnějším kusem na novince od Yzomandiase je píseň Ján Jakoby vs. Svět. Ať už zde budeme analyzovat instrumentál, který je obecně v celé tvorbě Yza velmi hudební a posluchačsky přístupný, či text, vyjde nám jeden z největších hitů současného rapu, který si už ale nebere nárok na to být rádiovým trackem nebo trendovým trhákem. Text si pak hezky pohrává i s historickou tvorbou Yza. Verš: Nejsem voják, boy (Boy), stejně mám maskáče (Pow, pow) se odvolává na text: „Nejsi voják, boy, sundej ty maskáče“ z písně Fuck Swag pt. 2, kterou vydal Yzo Empire před deseti lety. Nejvíce pak odkazuje na píseň Ján Jakoby z roku 2015.

Ján Jákoby je zpět a vás to bude bolet (Je mi zle)

Flex na mou ex, teprve teď budu baller (Je mi zle)

Jsem Ján Jákoby a už jsou hadi z hlavy dole (Je mi zle)

A vim, že to bejt trend, tak bys klidně kouřil koně (Je mi zle)

Hore High má rovněž velmi půvabný instrumentál i celkovou produkci, kterými díky melodii a autotunu připomíná slavnou hitovou kolaboraci Lil Peepa s XXXTentacion – Falling Down.

Vokodéry, autotuny, pitch-upy pak velmi efektivně fungují v Nevíš nic na „kmotrovských houslích“. Nik Tendo zde představuje velmi přístupnou a dá se říci dřevní polohu svého hlasu, která pravděpodobně pochází z velmi emotivního a hlasitého náběru vokálu.

Nevíš nic jako Jon Snow (Nic nevíš)

Snažíš se napodobit, huh, mou flow, mou flow (Hahaha)

To nevymyslíš, protože to, co mi jde z držky, není vymyšlený

My to žijem, no cap (No cap), kšiltovku na hlavě jako Sheen (Sheen)

Navazující Nevíš nic pt. 2 pak v náladě Dona Vita pokračuje. Klavír, housle, údery zvonu – to všechno se zjevuje jako tajemné postavy na srazu rodiny Corleonů. Text se v partu dva navrací k hooku z jedničky v mírně přiostřenější podobě, a celek tak graduje.

Kérky na mym xichtě berou velmi vtipně do ústředí textu často diskutované téma a sféru, ve které je rapper Yzomandias především nezasvěcenou veřejností pravidelně častován urážkami – jeho tetování v oblasti obličeje. Náladově a obsahově deska velmi volně navazuje na poslední zajímavý produkt Labelu Milion+ – kompilační album celého labelu – Krtek forever.

Poslední track Váhy obsahuje moc pěkný feat se Saul a Zkrat. Legenda Divokého západu v roce 2023 na tracku s nejúspěšnějším hráčem českého rapu? Prostě skvostné.

Hoď kamenem po tom, kdo necejtí vinu

Žebrákům, co lžou, do ksichtu plivu (Flus)

Nevim, co bych dělal, nemít rodinu

Díky nim jsem tady, díky nim žiju (Wow)

Veškeré beaty na desce obstaral Yzomandiasův dvorní beatmaker Decky, údajně s přispěním samotného Yza. Na featech se tu zjevují již klasicky NIK TENDO nebo HASAN, ale také PTK či ZKRAT. Zajímavou kolaborací je pak i píseň Keep it G, ve které hostuje odsouzený a aktuálně vězněný slovenský rapper Karlo. Obal, na kterém je Yzomandias vyobrazen jako bohyně Kálí, která si uřezává dready (hady z hlavy), celku už jen přidává.

Verdikt: 80%

Po Proziu, kolaboraci s NobodyListenem i společném albu s Nikem Tendem by se mohlo zdát, že se Yzomandias plně vyčerpal a bude muset sáhnout někam úplně jinam. Opak je pravdou. Pokračuje ve hře velmi tradičním tahem. Na pomoc si bere roky ověřené atributy žánru, vrací se k vlastním tématům, textům z minulosti a víc než obraz nadějného mládí mně při poslechu vyvstává označení – starej dobrej Yzo.