Obrázek k článku RECENZE: Marpovi kovbojský klobouk sluší. Country-rap po Česku funguje
| Petr Malásek | Foto: Jura Staněk

RECENZE: Marpovi kovbojský klobouk sluší. Country-rap po Česku funguje

Kombinace country a rapu je v současné Americe znovu obrovským trendem. Rapper Post Malone už vydal řadu singlů kombinujících tyto dva styly. A není sám. Jde ale něco takového udělat i v Čechách? Rapper Marpo říká, že ano, a na svém novém albu Cowboys & Dreamers to skvěle dokazuje.

Nejde jen o to, že Marpo natočil celou desku v americkém Nashvillu, kolébce country. Jako hosty si přizval i hvězdy amerického country rapu, konkrétně umělce Struggle Jenningse a JJ Lawhorna. A ti dva v písních Welcome to Nashville a Ďábel na rameni rapují v angličtině, což se skvěle mísí s Marpovou českou flow. Jako celek to funguje.

Marpo už s country zvukem koketoval i v minulosti. Na svém minulém albu Backwoods Bred má písně s banjem i odpovídajícími tématy jako Hillbilly nebo Bad Man. Ale až na Cowboys & Dreamers je plně dotáhl. Na novince servíruje perfektní mix rapu a country a jeho písně mají potenciál chytnout fanoušky z obou táborů.

Marpo totiž svou rapovou flow vkládá do zvuku harmonik a kytar přirozeně a stejně působí i jeho témata. Čas běží, Marpovi už táhne na čtyřicet a má dvě děti – právě o nich je píseň Dveře. Autentický zůstává i v tracku Vítězství, který vsází víc na žánrová klišé. Popisuje své velké téma – tvrdé práce a toho, že svou pílí něco dokázal. Může se to zdát už trochu ohrané, ale jeho fanoušci právě takové motivační momenty vyhledávají a milují.

Marpo sice natočil „americkou“ desku, ale nezaostával ani u českých featuringů. V písni Cowboys & Dreamers popisuje život osamocených kovbojů a otřepané fráze, že kovbojové – muži – nebrečí, objeví se v ní i český rapper Refew. V písni Las Vegas o party životě zase trochu překvapivě zahostoval zpěvák skupiny Dymytry Václav Noid Bárta.

Ačkoli je country od Česka daleko asi jako korejský pop nebo jamajské reggae, Marpo si dokáže z amerického žánru vytáhnout právě to, co mu nejvíc sedí, a zbytečně se u toho nestylizuje. Neřeší jízdu na koních či projížďky po Route 66, spíš svá rapová témata navlékl do kožených bot a nasadil jim kovbojský klobouk. Je to opravdové, ale zároveň se to nevymyká tomu, jak se má takovýto žánr dělat.

Verdikt: 85%

Cowboys & Dreamers je Marpova nejlepší deska. Hlavně proto, že si plně vplul do kombinace country a rapu. Až tady to do sebe zapadlo. Za zvuku harmoniky a kytar řeší svá obvyklá témata samoty, mužnosti a úspěchu, která mu jsou vlastní. Na tom se nic nezměnilo. Momentálně je jediným držitelem šerifské hvězdy v Čechách a myslím, že ho jen tak někdo nesestřelí. Fanoušek Marpa bude nadšený, stejně jako fanoušek country rapu.