Obrázek k článku RECENZE: Fantastická zpěvačka Markéta Zdeňková dělá z MarZ kapelu pro fajnšmekry
| Josef Vlček | Foto:Press

RECENZE: Fantastická zpěvačka Markéta Zdeňková dělá z MarZ kapelu pro fajnšmekry

MarZ jsou pozoruhodná pětičlenná skupina, která se vzpírá všem škatulkám. Jednou nohou je ve folku, druhou v jazzu, a kdyby jejich zpěvačka měla ještě nohu třetí, stála by s ní v bahnu šansonu. Ale konec humoru, ostatně MarZ si v něm moc nelibují. Naopak, jejich devět nových písní řeší vážné problémy vztahu dvou lidí, kteří – jak je poeticky řečeno v poslední skladbě – „žijí spolu na malém majáku“.

Můžete si domyslet, že #silnouženou je klasické album na téma „miluji tě, i když mě štveš“ neboli slovy zpěvačky „přes tvý toxický slova chci tě znova, jsi moje droga“. V kontextu světové populární hudby je to dost okoukané téma a málokdy to funguje jinde než uprostřed úzkého okruhu nejbližších přátel kapely. Jen málokteré osobnosti se podaří vylézt z nory vlastního já, osobní problémy dostatečně zobecnit a podívat se skrze ně do očí širšího publika. Nelze ovšem vyloučit, že v jejích osobních pocitech i tak najde své zrcadlo mnohá posluchačka. My muži s tím máme trochu jiný problém – mnohý si řekne, že něco takového by doma mít nechtěl.

Ti, kdo se přes tuto bariéru přenesou, budou ale nepochybně okouzleni nevšední krásou křehké hudby, kterou MarZ jako skupina festovních muzikantů na svém druhém albu nabízí. Je éterická, smutná, introvertní a ve své zimní sněhové bledosti, zachycené v Kouzelníkovi, ale také trochu sebetýrající.

Dominantní osobou, už protože všechny písně jsou v ženské osobě, je zpěvačka a kytaristka Markéta Zdeňková. Zpěvačka s velkým Zet, vokalistka, která zpívá srdcem. Jak dokáže třeba ve Velrybách přesně odstínit každou větu, každý verš! Jak umí svým hlasem diferencovat mezi lyrickou zpovědí a momenty, kdy jen posunuje příběh! A když k tomu do skladby přidá ještě kousek vokalízy… Boží!

Důležité je, že Markéta i při tom, jak je suverénní, není ve frontline sama. To by se za chvíli oposlouchalo a začalo nudit. Vedle ní stojí v čele souboru zpívající trombonista Štěpán Janoušek. Kapela, v níž je vedle zpěvačky dominujícím nástrojem trombon, je už sama o sobě neobvyklá. Jeho hluboké tóny ještě víc podbarvují zmiňovanou zimní atmosféru obrazů Markétina vztahu. Několik momentů, kdy se Janouškův nástroj v sólech potkává s kytarou nebo klávesami, patří k tomu nejlepšímu, co si může člověk z alba zapamatovat.

Verdikt: 76%

Menšinová hudební záležitost a intelektuálská snaha zpívat poezii dělá z MarZu okrajovou záležitost. Trochu víc úsměvu by příště určitě neškodilo. Je to muzika pro pokročilé. Poctivá muzika.