Obrázek k článku RECENZE: Bratři berou  posluchače na jízdu promyšlenou do posledního tónu
| wlado | Foto: Filip Kůstka

RECENZE: Bratři berou posluchače na jízdu promyšlenou do posledního tónu

Jiří a Ondřej Veselí jsou dvojčata. Také tvoří duo nazvané Bratři. Jejich nové album Escape nenechá podobně jako předchozí tvorba posluchače v klidu.

Když o této kapele někomu vyprávím, vždycky říkám, že působí a zní „nečesky“ a mají potenciál se prosadit venku. Bratři společně tvoří elektronickou taneční hudbu – od syrových „dupaček“ až k ambientu. Mám rád jejich živá vystoupení, v nich je podle mě hlavní síla kapely. Jiří je usazen za bicí soupravou a Ondřej za různými synťáky, modulátory a krabičkami. Dohromady tvoří proud energie, který nenechá nikoho v klidu.

Za svou historii vydali EP Monster a v roce 2021 debutovou desku Two Minds, která určitě patří k tomu nejlepšímu z tuzemské elektroniky. Nyní po třech letech konečně přichází nástupce nazvaný Escape. Dle svých slov na albu Bratři pracovali přes dva roky a měla by posluchače vzít na cestu ven z každodenního stereotypu někam, kde ještě nebyli. Master desky dělali v legendárním berlínském studiu Calyx a o mix se postaral Hannes Bieger. A není to jen cesta, ale rovnou jízda.

Žánrově zvládají Bratři obsáhnout paletu od techna a glitche k ambientním plochám, ale dojde i na vyloženě taneční skladby. Inspirací jim byly kontrasty, rozdíl mezi ruchem města a klidem přírody. IDM je zkratka, která znamená Intelligent Dance Music (inteligentní taneční hudba) a za hlavní představitele žánru jsou považování například Orbital nebo Moderat. Ti se mi mnohokrát objevili v hlavě při poslechu Escape a říkal jsem si, škoda že Veselí nejsou třeba trojčata, kde by třetí bratr mohl dodat hudbě i nějaký ten procítěný vokál. Na druhou stranu mi to vlastně nechybí. Bratři dobře vědí, co dělají. Mají písně promyšlené do posledního tónu a úderu.

Tahle deska je jednoduše opravdu dobrá a při poslechu se prostě začnete minimálně vlnit, případně si začnete podupávat nebo poklepávat rytmus. Pořád si ale stojím za tím, že hlavní síla obou bratrů je v živých vystoupeních. Jelikož je album úzce propojeno s novým programem, nezbývá než se těšit na koncert. Pokud budete mít možnost Bratry vidět, nepromarněte ji. Teprve naživo vás vezmou na celou tu cestu, o které mluví. Vždyť loni také byli jako jedna z kapel zapojeni do projektu Revelland, který se zaměřuje na zapojení více smyslů a zpřístupněním koncertu širšímu publiku. Escape pokřtí v pražském Paláci Akropolis 7. listopadu 2024.

Hodnocení: 70 %