Obrázek k článku První ročník UNIfestu uvítá Please The Trees i umělce Slnko Records
| Šárka Hellerová | Foto: Julie Hrnčířová

První ročník UNIfestu uvítá Please The Trees i umělce Slnko Records

V sobotu 4. září se v pražském klubu Kaštan zrodí nový hudební festival UNIfest. Na třech scénách zahrají mimo jiné Longital, Andrej Šeban, Zuzana Homolová, Beata Hlavenková, Houpací Koně či Please The Trees.

Festival, který si stejně jako pořadatelský časopis neklade žádné žánrové hranice, vznikl na základě povedené oslavy: „Vloni začátkem září na dvou open air scénách pražského klubu Kaštan slavil společné narozeniny Kulturní magazín UNI a hudební měsíčník Full Moon. Podle ohlasů návštěvníků se akce vydařila a vyvstal záměr na ni navázat. A protože společné kulaté narozeniny obou spřátelených časopisů nastanou zase až za devět let, akci převzalo do své režie UNI. Vznikl UNIfest,“ vysvětluje šéfredaktor Kulturního magazínu Uni, Ondřej Bezr.

Dramaturgie prvního ročníku se nese ve znamení dvacátého výročí vzniku slovenského vydavatelství Slnko Records. To znamená samozřejmě účast kapely Longital, jejíž frontmanka Shina Slnku šéfuje. Dále vystoupí folkařka Zuzana Homolová a kytarista Andrej Šeban. Bývalá frontmanka Živých Kvetů Lucia Piussi na Unifest přijede s novým projektem Terrible 2S.

Ovšem nejen ze Slnka bude UNIfest živ. Mezi pozvanými interprety je i Beata Hlavenková, jež co nevidět vydá nové album Žijutě. Těšit se můžete i na kapelu Please The Trees, jejíž vystoupení zakončí venkovní část programu. Houpací koně již budou hrát závěrem uvnitř klubu. Naopak o začátek UNIfestu se postará obnovená skupina United Cans Unlimited, bádající v souvztažnostech alternativního zvuku a principech starého blues a Jana Štromská, jedna z nejoriginálnějších a také nejdivočejších tvůrkyň současného českého písničkářství.

Během dne bude pro charitativní účely vydražen obraz Jakuba Königa, který zdobil obálku červnového vydání kulturního magazínu UNI.

Vstupenky na UNIfest zakoupíte v prodejní síti GoOut a smsticket. V předprodeji za 380,- na místě 450,-.

UNIfest začíná v 15:00 v Kaštan - scéna Unijazzu.