Obrázek k článku První publikace Archivu subkultur objasňuje „velký anarchistický podvod“
| boi | Foto: Archiv Davida Čechury (na fotce vlevo)

První publikace Archivu subkultur objasňuje „velký anarchistický podvod“

Útlý knižní rozhovor s někdejším aktivistou a muzikantem Davidem Čechurou přibližuje atmosféru 90. let. Líčí život v redakci A-Kontra, na squattu Sochorka, turné s kapelami po Evropě, vydávání fanzinů i ztrátu iluzí a vyhoření. Kniha, která objasňuje „velký anarchistický podvod“ dostala název Řekli nám, že motor shořel a nikam se neletí. Křtít se bude 20. září 2023 v pražském Klubu 007 Strahov.

„V archivu chceme nejen shromažďovat artefakty doby, ale také dát prostor pamětníkům, aby v dějinách české a slovenské společnosti mohl zaznít i hlas subkulturního prostředí,uvádí knihu Miro Michela, jeden z autorů publikace a historik působící mimo jiné v Ústavu českých dějin Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

David Čechura začal hudbu prožívat coby depešák a pankáč na základní škole, později se účastnil formování tuzemského anarchistického hnutí, ať už jako aktivista nebo bubeník kapel Opozice, V.A.P nebo The Chancers. Kromě toho stál u zrodu organizace Hnutí občanské solidarity a tolerance (HOST), vedl label Jahquita Records a pracoval jako produkční Klubu 007 Strahov.

David líčí svoje zážitky a aktivity v rámci subkulturní scény, jedním dechem ale popisuje pohyby nálad od přelomu 80. a 90. let. Euforii z nečekaně nabyté svobody a objevování nového postupně střídalo střízlivění, často se dostavila dost nepříjemná kocovina,“ poznamenává editor a spoluautor knihy Ondřej Horák, který patří i do okruhu přispěvatelů Headlineru.

Čechura v knize mimo jiné vzpomíná na své přátele z britských kapel Conflict, Schwartzeneggar nebo Inner Terrestrials, anarchistu Jakuba Poláka a další. Vrací se i ke zmizení zpěváka kapely V.A.P. a následném rozpadu skupiny, což mnohé ze zainteresovaných připravilo o iluze a zavdalo vzniku písně Velký anarchistický podvod od rožnovské kapely Complicité Candide.

Křest knihy se koná ve středu 20. září 2023 v pražském Klubu 007 Strahov. Zahraje na něm i kapela Publers, v níž Čechura hraje na bicí. After party obstarají selektoři Peterka a Conqueror.