Obrázek k článku Proč Robert Smith vydá vysněnou „noiseovou“ nahrávku sólově?
| Šárka Hellerová | Foto: The Cure

Proč Robert Smith vydá vysněnou „noiseovou“ nahrávku sólově?

Už počátkem loňského roku Robert Smith prozradil, že The Cure mají téměř dokončená dvě alba a k tomu nahranou další hodinu hluku. Vyvolal spekulace, že se fanoušci mohou těšit, nejen na jedno nové album, ale rovnou na celý tryptich. Nyní Smith vysvětlil, proč poslední zmíněný počin vydá sólově.

Nepřeje si prý, aby fanoušci po více než deseti letech čekání na nové album The Cure dostali "hodinu hluku". Proto noiseovou nahrávku vydá sám za sebe. Začátkem loňského roku hudebník magazínu NME tvrdil, že je moc starý na to, aby se zavazoval k idiotským věcem, jakože například jednu z plánovaných desek vydá brzy. Tento týden už v rozhovoru se Zanem Lowem pro Apple Music 1 připustil, že termíny a další plány na příští rok bychom se mohli dozvědět už během šesti týdnů. Poslední album kapely 4:13 Dream je z roku 2008, ale zdá se, že třináctiletá prodleva mezi deskami bude snad již brzy u konce.

Noiseovou desku chtěl prý natočit odjakživa, s kapelou se ovšem shodli, že to aktuálně není nic pro The Cure. „Tak jsem se tím prostě jenom bavil,“ vysvětlil Smith s tím, že sólové album připravuje z podobných pohnutek jako spolupracuje s dalšími umělci.

Hudebník také potvrdil, že i dvě očekávané novinky The Cure jsou v procesu a blíží se do finále. Jedno je prý výrazně temnější než druhé. „Udělali jsme dvě alba a to první je samá zkáza a beznaděj a to druhé nikoliv,“ charakterizoval desky, které dodělával během loňského roku: „Obě jsou velmi blízko k dokončení. Jen se musím rozhodnout, kdo je bude mixovat. To je všechno, co mi zbývá udělat.“

Smith o nových albech hovořil ve společném rozhovoru s kapelou CHVRCHES. Lowe si je pozval u příležitosti společného singlu How Not To Drown. Skladba dle tiskových materiálů zkoumá, jaké to je zůstat při vědomí, když klesáte ke dnu. Jde o předzvěst nového alba CHVRCHES nazvaného Screen Violence.