Obrázek k článku PREMIÉRA: Námořník přes palubu. Circus Ponorka hledá v Lost Angeles ztracené anděly
| Šárka Hellerová | Foto: Press

PREMIÉRA: Námořník přes palubu. Circus Ponorka hledá v Lost Angeles ztracené anděly

Circus Ponorka má po jedenácti letech nové album Lost Angeles. V den jeho vydání s novým videoklipem ke skladbě Overboard.

Po singlu Joyride Joyride, v němž zpívá britská zpěvačka Emily Burns a který vznikl pro film Buko od Alice Nellis, jde o další nově zrozenou filmovou písničku. Overboard již znají diváci snímku Mamas & Papas stejné režisérky. Videoklip k písni o snaze udržet hlavu nad hladinou, i když jsou kolem vlny, je proto protkaný scénami se Zuzanou Bydžovskou. Střídají se se záběry z letních koncertů, především na festivalu filmové hudby Soundtrack v Poděbraděch, kde byla píseň také naživo zčásti nahrána. Zvuk orchestru Deep Blue Sea Orchestra postaveného kolem muzikantů z Epoque Quartetu a bicích Davida Landštofa je ovšem doplněn o nahrávky ze studia. „Miluju, když se živelnost koncertu zkombinuje se studiovou nahrávkou. Je tam všechno: možnosti studia, ale i zvuková špína a kouzlo okamžiku,” říká Jan Ponocný, tedy muzikant, který za projektem Circus Ponorka stojí.

„Album obsahuje čtrnáct úhledných písní. Slovo „úhledný“ je důležité, protože všechny songy jsou vybroušené k aranžérské dokonalosti a autor si navíc libuje v silných a snadno zapamatovatelných melodiích, napsal o nové desce v recenzi Josef Vlček. „Muzikantská ekvilibristika je podřízena stavbě písně a jejímu vyznění, ale neztrácí hravost a tah dopředu. Ano, „hravost“ je další důležité slovo, které souvisí s Ponorkovou deskou.“

Název nového alba je půvabně mnohoznačný: „Jasně, je to slovní hříčka na Los Angeles, ve kterém vyrůstal autor většiny textů, básník John Riley. Ale taky jsou tam písničky propojené s Bradem Strattonem, Ivanem Kralem či Mekym Žbirkou,“ vysvětluje Ponocný. „Tihle tři chlapi tu byli, když jsem začal tu desku psát a točit, a najednou tu nejsou? Postupně z toho vykrystalizovalo hlavní téma desky, které nevnímám depresivně, spíše jako výzvu. Jednou se taky takhle ztratíme, ale teď je potřeba si vychutnat si každou chvilku, takže jsem napsal písničky, který jsou, myslím, optimistický. Jak to píše John v jednom textu: ,Each and every moment’s a jewel, each and every lifetime’s a treasure in itself” (každý okamžik je klenotem, každý život je poklad sám o sobě).”

Album hudebníka, jehož pestrá hudební kariéra zahrnuje skládání filmové hudby, sólové vystupování i hraní s muzikanty jako Meky Žbirka, Ivan Král či Václav Koubek, vychází 11. října na CD a na vinylu. Křest proběhne 29. listopadu v Malostranské Besedě v Praze.

„Čistá muzikantská radost. Svět Circusu Ponorka je úhledný, hravý a ze srdce,“ čtěte recenzi alba Lost Angeles od Josefa Vlčka.