Obrázek k článku Prague Sounds. V září rozezní scénu na Vltavě čtyři velkolepé koncerty a do Rudolfina zavítá Yo-Yo Ma
| Šárka Hellerová | Foto: Petra Hajská

Prague Sounds. V září rozezní scénu na Vltavě čtyři velkolepé koncerty a do Rudolfina zavítá Yo-Yo Ma

Struny podzimu novým open-air festivalem oslaví své 25. výročí. Na plovoucím pontonu u Žofína vystoupí Brad Mehldau, Ian Bostridge, Lizz Wright, Jiří Suchý i Jiří Slavík s Ondrášem.

Mezinárodní hudební festival Struny podzimu loni proměnil nepříznivou situaci v jedinečný zážitek, když postavil do středu Prahy na řeku unikátní scénu pro tisíc diváků a uspořádal koncert britského houslisty Daniela Hopea. Akce se jmenovala Prague Sounds. „Tehdy to měl být optimistický vzkaz světu, že Praha opět zní, letos se z Prague Sounds stal festival,“ představil letošní novinku zakladatel Strun podzimu Marek Vrabec.

Samotné jubilejní 25. Struny podzimu proběhnou v obvyklém termínu od října do listopadu. Program festivalu pořadatelé oznámí na konci června. Oslava pětadvacátého výročí se ponese ve znamení umělců, kteří stáli u různých milníků festivalu.

Prague Sounds zahájí 2. září Jiří Suchý a orchestr divadla Semafor. Vzhledem k lokaci koncertu tak učiní s výběrem písní převážně inspirovanými vodním živlem. Zazní Árie měsíce, Labutí píseň, Modrý tričko a další nejen vodou inspirované skladby.

O dva dny později vystoupí v Rudolfinu americký violoncellista Yo-Yo Ma, držitel osmnácti cen Grammy.  4. září budou znít v jeho podání Bachovy nadčasové suity na oslavu síly hudby a její schopnosti léčit a inspirovat.„Tento koncert je jednou zastávkou na cestě ke sdílení této hudby s lidmi hledajícími rovnováhu a útěchu v okamžiku bezprecedentních změn. Sdílím tuto hudbu, která pomohla formovat můj život, s nadějí, že podnítí konverzaci o kultuře jako zdroji řešení, které potřebujeme,“ říká Yo-Yo Ma a dodává: „Bachovy violoncellové suity jsou mými stálými hudebními společníky. Po téměř šest desetiletí mi poskytují energii, útěchu a radost v době stresu, oslav i ztrát. Jakou moc má tato hudba, že i dnes, po třech stovkách let, nám pomáhá procházet problémovými časy?“

Multiinstrumentalista a skladatel Jiří Slavík bude hrát 6. září na pontonu na Vltavě. Společně se souborem Ondráš a hráčem na lidové nástroje Marianem Friedlem odvypráví příběh života, lásky a smíření v autorském folklorním projektu kombinujícím skladby z alba Mateřština a představení kRok za kRokem. SlavíkovaMateřština patří mezi památné koncerty festivalu Struny podzimu.

Jeden z nejvlivnějších současných jazzových klavíristů Brad Mehldau a oceňovaný zpěvák Ian Bostridge se 7. září rovněž představí na říční scéně společný lyrický projekt vycházející mimo jiné ze Shakespearovy a Goetheho tvorby. Dvojice se poprvé navzájem naživo slyšela před šesti lety při vystoupení na německém zámku Schloss Elmau. Vzájemné sympatie přetavil přetavila ve společný autorský repertoár čerpající z poezie Blakea, Yeatse, Shakespeara, Goetheho a dalších.

Brad Mehldau před pěti lety na Strunách podzimu

I poslední návrat hudebně nabitého týdne proběhne na vltavské scéně. Americká zpěvačka Lizz Wright před třemi lety vystoupila v České republice poprvé a to právě na Strunách podzimu. Nyní se na Prague Sounds vrátí k vlastním hudebním kořenům – gospelu. Zpěvaččin otec,  profesí kněz a kostelní sbormistr, tuto hudbu vepsal snad přímo do jejího DNA.

Kromě zmíněných koncertů čeká hudební fanoušky doprovodný program Offstrings, jenž nabídne hudební experiment na pomezí výtvarného umění, koncertu a dramatu v podání francouzského multimediálního tvůrce Francka Vigrouxe. Vystoupí 8. a 9. září v Dox+.

Tao
Takto loni vznikalo pódium pro Daniela Hopea, letos bude postaveno pro čtyři další umělce