Obrázek k článku Prague International Bluenight přiveze hvězdy bluesové kytary
| Lukáš Rešl | Foto: Liver Music (na fotografii The Reverend Peyton’s Big Damn Band)

Prague International Bluenight přiveze hvězdy bluesové kytary

Celoroční série koncertů Prague International Bluenight oznámila první velká jména světového blues. Do Prahy v nadcházejícím roce přijede Walter Trout, Matt Schofield, Mike Zito a další kytaroví mistři.

Akce Prague International Bluenight 2024 do svého programu prozatím zahrnula pět zvučných bluesových událostí. Nejbližší se koná 23. dubna v prostorech současného Divadla Archa, kde se představí americký kytarista a hudebník Walter Trout. Všechny koncerty, v rámci série, proběhnou pod záštitou společnosti Liver Music.

Walter Trout

23. 4. 2024 - Divadlo Archa

Několikanásobný držitel cen Blues Music Awards a British Blues Awards Walter Trout svou kariéru zahájil již koncem šedesátých let, když hrával v několika uskupeních v okolí rodného New Jersey. Následně se přesunul do Los Angeles, aby zde vystupoval se zpěvákem Percym Mayfieldem. Jako spoluhráč se následně blýskl u takových jmen jako je John Lee Hooker, Big Mama Thornton, John Mayall & the Bluesbreakers nebo Canned Heat. Své hráčské zkušenosti následně otočil ve prospěch úspěšné sólové dráhy, kterou nastartoval v roce 1989.

Dvaasedmdesátiletý Trout za svou kariéru uhranul nejednoho hudebního kritika a například britský časopis Planet Rock jej vyhlásil pátým nejlepším bluesovým kytaristou všech dob. Walter Trout patří bezesporu mezi legendy světového blues a nadále si drží enormní fazónu, což potvrzuje i jeho poslední deska Ride (2022), jež vyšla v srpnu minulého roku.

Wille & The Bandits

16. 5. 2024 – Zasekávák

Prague International Bluenight však nevytahuje pouze sólové hráče. Série totiž 16. května láká na speciální koncert divokých bluesrockerů Wille & The Bandits, kteří rovněž sklízí na poli hudební kritiky ovoce. Britská skupina patří mezi nejvíce dynamické skupiny současnosti a často bývá přirovnávána k legendárním Led Zeppelin díky jejich přístupu k propojování rockových riffů a akustických pasáží. Pakliže máte rádi ostřejší kytarový zvuk s bluesovým nádechem a nakřáplý rockový hlas, muzika Wille & The Bandits je přesně pro vás. Vychutnat si ji navíc můžete ve velmi komorním prostředí pražského Zasekáváku. 

The Matt Schofield Trio

16. 5. 2024 - Palác Akropolis

Z Británie ve stejný den přijede do Prahy také kytarový virtuóz Matt Schofield se svým triem. Trojnásobný držitel ceny British Blues Awards za kytaristu roku a člen Britské bluesové síně slávy byl dokonce britským magazínem Guitar & Bass srovnáván s takovými velikány jako je Eric Clapton nebo již zesnulá bluesrocková legenda Peter Green. Na svém kontě má šestačtyřicetiletý Schofield zatím pět oceňovaných studiových desek a čtyři živá alba. Jeho obdivuhodný set se uskuteční v prostorech Paláce Akropolis, kde si fanoušci mohou užít jedinečnou a energickou bluesovou show.

The Reverend Peyton’s Big Damn Band

21. 5. 2024 - Lucerna Music Bar

Vyjma britských hudebníků se u nás ukáží také bluesmani ze zámoří. Do Lucerna Music Baru zamíří 21. května 2024 Reverend Peyton se svou kapelou The Reverend Peyton’s Big Damn Band. Americký kytarista je znám díky svému označení "bluesový vtipálek", které získal díky zábavné show, jež provází jeho koncerty. Toho si všimli třeba ZZ Top, kteří Peytonovu skupinu vzali v roce 2021 na turné.

Reverend Peyton patří mezi mistry takzvaného fingerpickingu, tedy hráčského stylu, při kterém muzikant zvládne vést na kytaře basovou linku i melodickou nadstavbu. Jeho svébytné blues říznuté typickým americkým country patří mezi to nejlepší, co světová scéna nabízí a jeho hráčské umění je pověstné.

Mike Zito

2. 10. 2024 - Lucerna Music Bar

Prozatím posledním oznámeným vystoupením je koncert pětinásobného držitele ceny Blues Music Awards za bluesrockové album roku, kterým není nikdo jiný než americký kytarový mág Mike Zito. Rodák ze St. Louis je velice plodným hudebníkem a zároveň vyhledávaným producentem, který má na svém kontě přes dvě desítky nahraných desek. Kvantitě nahrávek však neschází kvalita, ba naopak. Třiapadesátiletý Zito patří bezesporu mezi nejvýznamnější bluesmany, kterého by měl každý fanoušek blues alespoň jednou za život vidět.