Obrázek k článku Recenze: Poctivé venkovské country Zac Brown Band je návratem k životu
| Daniel Mohr | Foto: Danny Clinch

Recenze: Poctivé venkovské country Zac Brown Band je návratem k životu

Mnohočlenná parta z Georgie přestala experimentovat a na albu The Comeback naservírovala fanouškům pořádnou nálož pravého venkovského country.

75%

Zac Brown Band nejsou v rámci amerického country žádnými nováčky a rozhodně patří ke špičce svého žánru. Důkazem mohou být tři ceny Grammy, třicet milionů prodaných singlů a devět milionů prodaných alb. Drží také sérii šesti alb umístěných v Top 10 americké albové hitparády, z toho pět z nich debutovalo na první pozici.

Název nového alba, The Comeback, může být poněkud zavádějící, protože kapela nikam neodešla. Od posledního alba Zaca Browna uběhly pouze dva roky a je nanejvýš jasné, že o comebacku tím pádem nelze mluvit. Název dle frontmana znázorňuje návrat k potřebám lidstva po dlouhé době sociálního distancování a všemožných komplikacích v průběhu pandemie. Celé album textově pojednává o odolnosti a sdílení pocitů mezi lidmi, kteří za poslední dobu prošli mnoha těžkými zkouškami a potřebou si uvědomit, že všechny problémy, které v životě máme, nemusí být tak velké, jak se zdají. Pokud budeme k životu přistupovat s láskou, tak dle Zac Brown Band nakonec zjistíme, že nám je tady vlastně dobře.

Na nyní už předposledním albu The Owl se skupina pokoušela experimentovat se zvukem a trochu odbočila od svého klasického banjového rázného coutry, na novince ale zní jako v dobách svého debutu, kdy Ameriku zaplavil jejich singl o smaženém kuřeti. I na tuto skutečnost ostatně může názvem alba odkazovat – na comeback k dřívějšímu zvuku kapely či také návrat starého heavy country obecně. U mladší generace country interpretů se už totiž často nedá mluvit o country, ale spíš o podbízivém popu. Je moc dobře, že stále existuje starší garnitura umělců, která se drží té pravé syrovosti a nezaměnitelných emocí, které country, jako jeden z mála žánrů, může nabídnout.

Mezi vrcholy alba jednoznačně patří GA Clay, nadupaný rockový crossover plný kytar a zběsilého tempa, Love and Sunsets, což je zase akustická balada s kytarovým motivem, za který by se nestyděl ani Paul McCartney, a nakonec Stubborn Pride, kde se vám u tříminutového sóla hostujícího Marcuse Kinga zatočí hlava.

Zac Brown Band natočili poctivou country desku, která rozhodně nezapadne a troufám si tvrdit, že série jejich alb v Top 10 se změní na číslo sedm.