Obrázek k článku Piano a Lukáš Landa obejmou křehkou hudbou. Pátý (ne)Ponton se blíží
| Redakce

Piano a Lukáš Landa obejmou křehkou hudbou. Pátý (ne)Ponton se blíží

Na posledním prázdninovém Headliner (ne)Pontonu se necháme obejmout křehkou hudbou. I ta totiž k létu patří. V posledním prázdninovém týdnu se na Střeleckém ostrově potkáme hned dvakrát.

Ve středu 25. srpna nás čeká právě Headliner (ne)Ponton #5 s Lukášem Landou a Pianem. Den předtím, v úterý 24. srpna, vystoupí na Headliner (ne)Pontonu #4 Kateřina Marie Tichá & Bandjeez s 20 Minutes. Doražte na Střelák, vstup je jako vždy zdarma.

Atmosféra letošního prvního (ne)Pontonu

Lukáš Landa

Solitérní hudebník Lukáš Landa je možná mírně pozapomenutým klenotem pražské písničkářské scény, mrazivě odtažitým i optimisticky hřejivým kusem akustického čehosi, co na svoji trefnou definici asi teprve čeká. Architekt inteligentní, popem infikované melancholie bodoval hlavně svým druhým albem Islands, na kterém poslal vlastní producentské schopnosti sbírat zkušenosti do zdánlivě nehostinných, sněhem zavátých fantaskních krajin. Jakkoliv to může znít v plné síle právě kulminujícího léta nepatřičné, opak bude pravdou. Něco jako privátní soundtrack k jímavému filmu, který vám zrovna běží v hlavě.

Hudbu Lukáše Landy najdete třeba i na Bandcampu.

Piano

Zapomeňte na Republiku Dvou i na trochu nedopečené první dvě desky kapely Piano Mikoláše Růžičky. Novinka Veiled je totiž dost velké překvapení. Když nám Miky album posílal, psal, že to jsou tak trochu Pink Floyd. Nejsou, ale chápeme, jak to myslel. Pomalu budované gradace, šestiminutové skladby bez sebemenšího náznaku podbízivosti, rezignace na klasická popová schémata, kdy maximálně do půl minuty musí přijít refrén. Houby. Nasrat. Žádný refrén. Přesto je to popem políbená, spirituální, svým způsobem syrová a jednoduše uvěřitelná deska. I když příměry většinou nesedí a ta částka taky nesouhlasí, napadají nás Codeine, Slint, Three Mile Pilot, Karate a další s atmosférou podobně pracující obráběči smutných nálad. Nebo třeba to lepší z Coldplay. Ale to je jedno. Tohle je Piano a koncert v přítmí vzrostlých stromů, mihotavých světel a staromilsky majestátních kulis starého města bude zážitek.

Poslechněte si Piano na Spotify.