Obrázek k článku Pete Doherty odhalí zákoutí života plného démonů a drog. V Praze uvede film o sobě
| Lukáš Rešl | Foto: Hedi Slimane

Pete Doherty odhalí zákoutí života plného démonů a drog. V Praze uvede film o sobě

V programu 31. ročníku festivalu Dny Evropského filmu silně rezonuje snímek Peter Doherty: Cizinec ve vlastní kůži, který mapuje drsný život kapelníka The Libertines, který navíc snímek přijede osobně představit. Za pozornost stojí ale i ostatní program

Festival se koná v termínu od 4. do 14. dubna, přičemž startuje týdenním programem v Praze. V rámci pestré filmové přehlídky nabídne i programovou sekci věnovanou filmům s hudební tematikou. Hlavním tahákem je zde i dokumentární film režisérky Katii de Vidas s názvem Peter Doherty: Cizinec ve vlastní kůži, který pojednává o životě frontmana jedné z nejúspěšnějších anglických kapel na počátku druhého tisíciletí – The Libertines.

Básník a hudebník Peter Doherty se ve snímku zpovídá ze svých démonů a vzpomíná na vleklé boje s drogovou závislostí, kvůli které se The Libertines v roce 2004 rozpadli. Krátce na to Doherty založil novou, indierockovou skupinu Babyshambles. Plnohodnotný návrat na scénu společně s ním pak The Libertines oznámili na konci roku 2014. Od té doby skupina opět vystupuje.

„Fanoušci Petea Dohertyho se mohou těšit na speciální projekci v pražském Paláci Akropolis, které se Doherty osobně s režisérkou filmu zúčastní a krátce vystoupí,“ píše se v tiskové zprávě. Doherty, který se u nás s The Libertines představil poprvé a zároveň naposledy v listopadu roku 2022 v pražském Lucerna Music Baru, se tak do Prahy tentokrát vrací v roli ambasadora vlastního životopisu.

Festival promítne také další filmy věnované hudebnímu prostředí. Prezentován zde bude například muzikál Manga d’Terra z lisabonského předměstí. Dále život hudebníka Josého Gonzáleze, jež se pohybuje na pomezí fikce a dokumentu. V neposlední řadě je třeba zmínit také snímek Daaaaaalí! o světoznámém malíři Salvadoru Dalím, jehož atmosféru umocňuje hudba Thomase Bangaltera z francouzských elektronických ikon Daft Punk.

Upoutávka na intimní portrét Peta Dohertyho.