Obrázek k článku Opravdu vám to nevadilo? Tomáš Klus se po Slavících obrací na kolegy
| Šárka Hellerová | Foto: YouTube, Profimedia

Opravdu vám to nevadilo? Tomáš Klus se po Slavících obrací na kolegy

Že se Českého slavíka 21 nehodlá ze dvou důvodů zúčastnit, dal Klus vědět už předem. „Viděli jsme koupenou kulturu sloužící budování kultu osobosti a.. A nic,“ píše po akci ve veřejném dopise adresovaném hudebním kolegům.

„Odmítám kulturu v područí. Je to naduvěřitelné, ale kúpiť nelze všechno,“ napsal Tomáš Klus bezprostředně po ceremoniálu, když potvrzoval, že kromě mediálního partnerství Babišova Rádia Impuls pro něj byl důvodem k neúčasti i způsob, jakým Janeček hudební anketu využil ke svému self promotion.

Nyní se zpěvák v příspěvku, doprovázeném koláží na motivy oscarového snímku Slavíci v kleci, pozastavuje nad tím, že se Janečkův exhibiční večírek nesetkal s výraznějšími reakcemi ze strany hudebníků.

„Bylo bezesporu dobrou zprávou, že se kdosi snaží resuscitovat hudební anketu, která nám zprostředkovává kontakt s fanoušky, dává nám možnost se potkat na jednom místě a je událostí, která poměrně silně fokusuje pozornost společnosti na hudbu,“ začíná Klus svůj na sociálních sítích publikovaný text. „Skutečnost, že se anketa dostala do rukou miliardáře žádná velká negativa nenaznačovala, ba naopak vypadalo to, že zmrtvýchvstání bude dechberoucí, velkolepé a že se konečně dočkáme svátku hudby v podobě, jakou si zaslouží.“ Tyto naděje se pak dle Kluse ukázaly být lichými nejpozději ve chvíli, kdy se objevily reklamy na Českého slavíka 21, které namísto kulturní akce prezentovali „hrdého Mecenáše“ Karla Janečka.

Klus uvádí, že neřeší, jaký Janeček na akci prezentoval názor, ale to, že si vzal přítomné umělce jako rukojmí. „I kdybych s obsahem sdělení stokrát souhlasil, způsob, jakým a při jaké příležitosti bylo předáno, mi se svobodou, o níž údajně Mecenášovi jde, nejde dohromady,“ píše Klus a podivuje se nad tím, že lidé v sále na Janečkův plamenný projev v podstatě nereagovali. „Slavík byl chycen do zlaté klece a svou příležitost dokázat, že není jen pozlátkem, opět promeškal,“ myslí si Klus a vyzývá k reakci.

„Je to bolestné zklamání, když pozoruji, jak se Hodnoty hroutí touhou po moci,“ vzkazuje Janečkovi.

Kritika sílí i od oceněných, kteří v sále byli. Pokáč složil píseň Boreček Janeček. "Na nový rok přednese řeč dojemnou a rozpláče tak všechny první dámy najednou," utahuje si s politických ambicí nového majitele Slavíků.

Mezitím se k tématu vyjádřil také Marek Ztracený „To už mi (oproti vystoupení Řezníka) nepřijde jako recese,“ řekl o Janečkově projevu v DVTV s tím, že měl ve chvíli, kdy Janeček hovořil na pódiu, plnou hlavu myšlenek na právě získanou cenu v kategorii Zpěvák a polovinu projevu nevnímal. Když opět projevu začal věnovat pozornost, divil se prý, jestli je ještě na Slavíkovi.

„Opravdu je to ještě ta anketa, nebo co to je,“ říkal si a také vysvětlil, že přítomní v sále neviděli reklamní předěly a Janečkova reklama a hrdinný běh s kladivem ho proto vyděsily až druhý den ze záznamu. „Nemůžu tomu uvěřit a nevím, co si o tom mám myslet,“ řekl Ztracený a zároveň uvedl, že se nechce unáhlit, nicméně že zatím nevidí hlubší význam a Janečkovo vystoupení mu připadalo nevkusné. Moderátorovi Martinu Veselovskému potvrdil, že měl pocit, že sleduje předvolební pořad, či začátek kampaně.

Glosa: Slavík jako dystopie říznutá devadesátkami. Starý dobrý svět zachrání Janeček

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený spolu@tomasklus.cz (@tomas_klus)