Obrázek k článku Od Kurta Cobaina k odvykačce. Z heroinu vyléčení DIIV se zbavili démonů
| Ondřej Černý | Foto: Meetfactory

Od Kurta Cobaina k odvykačce. Z heroinu vyléčení DIIV se zbavili démonů

Po dvou a půl letech od svého českého debutu se američtí DIIV vrací na místo činu. V pražském Meetfactory naváží přesně tam, kde v březnu 2020 skončili. Šlo o předposlední koncert před 18 měsíců trvající pauzou, která byla v případě DIIV způsobena překvapivě něčím jiným než vnitřními problémy kapely.

Tehdy DIIV přijeli představit svou albovou novinku Deceiver (2019) a o moc jiné to, co se týče repertoáru, nebude asi ani tentokrát. Skupina má mezi vydáním nových alb poměrně značné časové rozestupy (čtyři, respektive tři roky), a tak od své první pražské koncertní návštěvy vydala letos v červnu na eko vinylu jen kompilaci prvních tří singlů Sometime / Human / Geist, jež předcházely vydání debutu Oshin (2012). Ten letos vyšel v rozšířené výroční podobě čítající kromě původního alba také bonusové LP s demosnímky skladeb z desky, dva živáky z koncertu na Shea Stadium v Brooklynu v roce 2011, a to včetně dříve nevydané skladby Yuk.
Za uplynulou dekádu si kapela prošla mnohým. Drogovými excesy, redukcí počtu členů i proměnou vztahu k Nirvaně a Kurtovi Cobainovi především. Zpěvák a kytarista Zachary Cole Smith měl Cobaina dlouhé roky za vzor. Po úspěšné léčbě závislosti na heroinu a kokainu ale oddělil postavy Cobaina umělce a Cobaina člověka. Fanouškem Nirvany, především alba In Utero, Cole Smith zůstal, ale jinak se vůči Cobainovi začal poměrně ostře vymezovat.
"Jakým vzorem je člověk, který přečetl velmi málo knižek a od svých sedmnácti se nijak zásadně nezměnil, kromě toho, že se upadl do závislosti," ptal se řečnicky Cole Smith v rozhovoru pro Denver Post. Bylo to už poté, co v předchozích letech společně se zpěvačkou Sky Ferreira úspěšně kráčeli ve stopách Cobaina s Courtney Love. Jen s tím rozdílem, že Ferreira s ním nesdílela jeho závislost na drogách a dost nepříjemně ji překvapilo zatčení kvůli jejich držení.
Nějaký čas to vypadalo, že Oshin zůstane jediným albem DIIV. "Bral jsem drogy, lhal jsem o jejich užívání. Pořád. Byl to můj život," popsal tehdejší dobu Cole Smith pro časopis Billboard. Až několikaměsíční odvykací léčba dala naději, a posléze i inspiraci pro druhou desku Is the Is Are (2016).
Po zmíněném životním zvratu se Cole Smith naplno vrhnul na koníčky, které mu zůstaly - skateboarding, karetní hru Magic: The Gathering a samozřejmě hudbu. Do ní jako hlavní autor (nikoli už výhradní) projektuje své zkušenosti a zážitky. Tvorba DIIV se tak svým způsobem stává soundtrackem k životům jednotlivých členů kapely. Hudebně zůstává poměrně konzistentní, odkazující na shoegaze kapely 90. let (My Bloody Valentine, Slowdive, Swervedriver), zároveň s posledním albem Deceiver rozšířila hudební paletu o odstín výraznějšího kytarového zvuku.
Ondřej Sychra v Headlineru z dubna 2020 o prvním pražském vystoupení DIIV napsal, že "od prvního tónu k poslednímu hlukovému výbuchu šlo o skvělý koncert". V jaké formě se kvartet Zachary Cole Smith (kytara, zpěv), Andrew Bailey (kytara), Colin Caulfield (basa, vokály) a Ben Newman (bicí) aktuálně nachází, se můžete přesvědčit 11. srpna ve smíchovském Meetfactory.