Obrázek k článku Mike Shinoda zprodukoval Lenny. Poslechněte si jejich vypiplanou baladu
| Jarda Konáš | Foto: Ondřej Kudyn

Mike Shinoda zprodukoval Lenny. Poslechněte si jejich vypiplanou baladu

Zpěvačka Lenny má venku singl Lithium. Pozornost má zaručenou už proto, že ho produkoval Mike Shinoda. Spoléhá Lithium na slavné jméno člena Linkin Park, nebo stojí za pozornost i bez toho?

Bé je správně. Lenny je zpěvačka, která má v rámci českého popu repertoár vysoko nad standardem a ani s Lithium ta úroveň nijak neklesla. Samozřejmě, že skladbu táhne podmanivý hlas s perfektní angličtinou, to už k její hudbě patří jako k psovi uši. Přesto ale stojí za to tentokrát Lenny odsunout trochu stranou, snad se dáma neurazí, a sledovat přínos Mika Shinody, který v případě Lithium není jen vábničkou v tiskových materiálech.

Důraz na beaty a klávesy k jeho tvorbě patří, navíc je často využívá na svém kanále na Twitchi, kde produkuje demáče muzikantů z celého světa. Před půl rokem došlo i na demo Lithium od Lenny, která oproti pravidlům Shinodova kanálu (jen hlas a jeden nástroj) dodala už trochu propracovanější demo. Ale jak sám Shinoda během streamu prozradil, v tomto případě udělal výjimku a pustil se do produkce. Proces zabral zhruba dvě hodiny a stream Shinoda uzavřel slovy, že takhle, jak to je, to zní dobře, ale ještě se k tomu (už bez kamer) vrátí.

Výsledek konečně můžeme slyšet, Lithium je venku i s klipem natočeným na Kanárských ostrovech. Je slyšet, že ještě nějaké úpravy proběhly, ale od Shinodova streamu už se výsledek zas tak neliší. Lithium je zkrátka vypiplaná balada, kterých Lenny už pár složila a další ještě přijdou. Proto je zajímavější vrátit se k procesu Shinodovy produkce, znovu si pustit záznam jeho streamu a sledovat, jak se mu demo měnilo pod rukama. Pro diváka je to atraktivní, pro kolegy z oboru třeba poučné a svým způsobem je vzrušující poslouchat různé verze, které si Shinoda postupně zkoušel a zavrhoval. Mohla z toho být úplně jiná skladba.

Lithium je zkrátka slušný singl s příběhem, jak se dnes často říká. V marketingu to má už trochu okoukaný nádech, ale Shinodovy producentské streamy mají smysl a dokážou určitou hodnotu hudbě dodat, tady se fakt jen tak něco nenálepkuje jeho jménem. Lenny na tuhle spolupráci může být hrdá. Má proč.

"Nemůžu to přestat poslouchat," řekl Shinoda o skladbě Lithium. Víc čtěte zde.