Obrázek k článku Nové album Chinaski ponese název v norštině. Kapela se vrátí do malých klubů
| boi | Foto: Tomáš Beran (Brainzone)

Nové album Chinaski ponese název v norštině. Kapela se vrátí do malých klubů

Na dvanácté řadové desce populární kapely se jako host objeví Jiří Suchý. Album se bude jmenovat Frihet. To v norštině znamená „svoboda“.

Právě v Norsku Chinaski album letos na jaře natáčeli. „Tehdy jsme ještě úplně nevěděli, jak se bude jmenovat, i když jsme se o tom hodně bavili. Nakonec se to ale ukázalo, jako celkem jasná volba. Svoboda,“ vzkázala kapela svým fanouškům na Facebooku. „Svoboda, to byl pocit, který jsme tolikrát za poslední dobu zažili, a který jsme tak intenzivně cítili při nahrávání v té úžasné dřevěné chalupě na malém ostrově u Ålesundu,“ dodali Chinaski. 

Na jedné z nových skladeb z chystané desky se podílel i Jiří Suchý, který se k Chinaski koncem srpna připojil při dotáčkách ve studiu Svárov. „Byl tak laskavý, že pro jednu naši novou písničku napsal text a dokonce si v ní i "zascatoval". Moc se těšíme na moment, kdy si výsledek poslechnete,“ komentovali nahrávání Chinaski.

Na albu by se měla objevit i píseň Dvě srdce vejpůl, kterou skupina doprovodila otevřený dokument Každej ví kulový.

S novinkou se kapela plánuje vrátit do malých klubů, kde začínala. Na začátku října zahájí turné devíti koncertů spojených s autogramiádou. První zastávka je plánována 1. října v Třebíči, končit se bude 18. a 19. října v Praze. Předprodej turné bude zahájen 2. září.