Obrázek k článku Čerstvé (z)boží: Neosvětlená přivrácená část Měsíce začala svítit v Bratislavě
| Marek Reinoha | Foto: Xenia Daniela Poslon

Čerstvé (z)boží: Neosvětlená přivrácená část Měsíce začala svítit v Bratislavě

„Ach ta hudba. Přináší nám chvíle potěšení i smutku“ uvádí o sobě slovenská skupina NOV, která je opravdu hodně čerstvé zboží.

Kapela vznikla v Bratislavě roku 2019. Tvoří ji zpěvačka Nina, kytaristé Matej a Stefan a bubeník Daron, kterého můžete znát z výborných The Ills. Později, až po jejich koncertní premiéře konané v lednu loňského roku, se k nim přidal i basák Jules. Jak mi prozradil Matej, každý člen je autonomní element, který do hraní vnáší svoje vlastní vnímání toho, co kapela tvoří. A právě fúze více různých pohledů vytváří zajímavý a hodně příjemný výsledek. A tím výsledkem myslím jejich zasněný psychedelický post-shoegaze plný romantických melodií, ze kterých vystupuje citlivý ženský zpěv.

Klip Sústavy vznikl pomocí náhodně stažené mobilní aplikace

Skupina zatím vydala pouze tři videosingly, ten poslední začátkem dubna. Přesto byli nominování do širšího výběru v Radio Head Awards 2020 v kategorii objev roku. Osobně jsem zjistil, že NOV existuje, až když jsem v únoru narazil na jejich druhý singl, který se jmenuje Sústavy. Nina k němu vytvořila klip v mobilu pomocí náhodně stažené aplikace.

Všechny nahrávky vytvořili v době protipandemických omezení home office přístupem. „Daron si koupil mikrofony na bicí a nahráli jsme je ve zkušebně. Zbytek nahrál každý sám doma… Nastaly nekonečné, chaotické konzultace přes WhatsApp. Pro všechny to byla pořádná škola. Dohromady to potom slepil Matej.“ vysvětlila mi Nina. V současné době podobným způsobem pracují na dalších nahrávkách. Mají v plánu vypouštět ven další songy a těší se, až se opět budou moci opět setkávat ve zkušebně. A hlavě na koncerty. Jsem zvědav na jejich novou tvorbu a těším se, až si je budu moci zajít poslechnout naživo.

Novinky o kapele sledujte na jejich Facebooku