Obrázek k článku Gwen Stefani se ohlíží za svým hudebním příběhem. Svoje hity připomene i u nás
| Jarda Konáš | Foto: Live Nation

Gwen Stefani se ohlíží za svým hudebním příběhem. Svoje hity připomene i u nás

Nejdřív to vypadalo „jen“ na koncert Maroon 5. Nakonec se ale v pražských Letňanech pod značkou Prague Rocks chystá 21. června velkorysá přehlídka současné světové pop music. Tolik držitelů cen Grammy, BRIT Awards, ARIA či MTV Video Music Award se na jednom pražském pódiu možná ještě nepotkalo.

Maroon 5, Gwen Stefani, James Bay, Rag’n’Bone Man. Co jméno, to populární interpret s desítkami milionů prodaných desek či několikanásobně více streamy na YouTube a Spotify. A nejen oni.

Budou trsat jak Jagger?

Maroon 5 byli v Praze naposledy před čtyřmi lety. Od té doby se v kapele udály zajímavé věci: přišel nový basák Sam Farrar, vyšla nová studiovka Jordi a hlavně Marron 5 uspořádali unikátní koncert v Egyptě. Scénu vystavěli přímo pod pyramidami v Gíze a představili setlist složený ze samých hitů. Mělo to vynikající odezvu: poslední studiovky Maroon 5 se sice neprodávaly tak mohutně jako dřívější nahrávky, koncert v Gíze ale skupině zase dodal kredit a vrátil zájem k dobám hitu Moves Like Jagger. Řada novinářů ho dokonce řadí nad vystoupení během Super Bowlu v roce 2019. A co si budeme povídat, koncert na Super Bowlu, to je pro americké umělce jeden z vrcholových momentů kariéry. Maroon 5 se od té doby drží podobného setlistu, což berme jako příslib, že překonají poslední pražské vystoupení.

Co bylo s Gwen?

Mohlo by se zdát, že zpěvačka Gwen Stefani v posledních letech trochu zvolnila tempo. Poslední studiovku vydala před sedmi lety (pokud nebudeme počítat vánoční album z roku 2017) a od té doby se sice hudbě věnovala dál, ovšem spíš v podobě vedlejších aktivit. Měla rezidentní show v Las Vegas, několik let byla v porotě talentové soutěže The Voice, kde mimochodem zasedla po odchodu Adama Levina z Maroon 5. Hudebně se znovu přihlásila o slovo až před třemi lety s výtečným (a podle názvu celkem doslovným) singlem Let Me Reintroduce Myself. Popový hit na první dobrou se tehdy chytl, hodně ovšem udělal i klip, který fanouškům připomněl celou zpěvaččinu kariéru od No Doubt po vrcholové sólové hity. Nebo spíš milníky v image, kterou Stefani vždy uměla na výbornou. Singl měl konečně předznamenat novou desku, ale pak přišel covid a roztočené album a na ně navázané plány byly odloženy na neurčito. Vzhledem k tomu, že epidemie je snad už za námi a Gwen Stefani je zpátky na turné, možná si z plánované desky poslechneme i něco v Praze?

Miláčci davů i Headlineru

Téměř opačný průběh měla v posledních letech kariéra britského zpěváka Roryho Charlese Grahama vystupujícího pod pseudonymem Rag’n’Bone Man. Už za debut Human z roku 2017 sklidil několik BRIT Awards a pak už jsme se mohli jen posadit do křesla, vzít si popcorn a sledovat, jak mu roste publikum stejnou rychlostí, jakou vyslovíte Rag’n’Bone Man. Graham sice od té doby vydal jenom jednu desku Life By Misadventure, ovšem neúnavně vystupoval, hostoval na nahrávkách jiných umělců a snažil se být publiku co nejblíž. A to i během pandemie. Druhou desku vydal na jaře 2021, uprostřed nejtvrdšího lockdownu, a možná i díky tomu z ní udělal jednu z tehdejších nejúspěšnějších nahrávek v Británii. Life By Misadventure debutovala na prvním místě prodejnosti a v top ten vydržela téměř dva měsíce. Uprostřed depresivního období, kdy byla hudební scéna v kómatu, Rag’n’Bone Man bavil své fanoušky a ti mu to nezapomněli. Ze všech hvězd Prague Rocks má právě on nejvěrnější a nejaktivnější komunitu a není pochyb, že se to projeví i během pražského koncertu.

Mistr v klobouku

Jamese Baye asi čtenářům Headlineru nemusíme představovat. Není žádným tajemstvím, že pro něj máme jak já, tak vydavatel Dany Stejskal slabost. Hodně lidí má anglického songwritera spjatého především s hitem Hold Back the River, byla by ovšem škoda zůstat jen u toho. Každá ze tří desek Jamese Baye je trochu jiná, někde je zvukově minimalistický, jinde se opřel o plné kapelní aranže, všude je ale to neodolatelné jádro ostrovní písničkařiny, kterou Bay dokázal dobře překlenout do mainstreamového zvuku a stadionových měřítek. Když tu byl naposledy jako předskokan Eda Sheerana, přinesli jsme vám s ním rozhovor. Jako jeho autor můžu potvrdit, že James Bay je i v osobním kontaktu stejný frajer jako na pódiu.

Hvězda od protinožců

Čtveřici zahraničních hvězd doplňuje ještě Delta Goodrem, u nás zatím ne moc známá australská zpěvačka. Ale nenechte se tím zmást, co do úspěchů se ostatním vyrovná, a dokonce je překonává. Debutová deska Innocent Eyes, kterou Goodrem vydala už před dvaceti lety, se svého času držela obdivuhodných devětadvacet týdnů na špici australského albového žebříčku a dodnes jde na australském trhu o druhou nejprodávanější desku v historii. Od té doby se zpěvačka s řadou singlů opakovaně vyšplhala na špice australských hitparád a podobně jako Gwen Stefani a Adam Levine dělala i Goodrem porotkyni v The Voice. Jednoduše řečeno, na Prague Rocks přijede jedna z největších hvězd australské pop music.

Česká stopa

Charakter festivalu podtrhují i čeští vystupující. Vojtěch Dyk oživí svoji první sólovou desku D.Y.K., která v sobě má americký šmrnc a muzikantství. A Lake Malawi s Albertem Černým představí trochu neprávem zapadlé album The Great Video Game Crush, které vydali na sklonku minulého roku a které se jim hodně povedlo. Zejména pro posluchače středního proudu je to opravdu silná sestava. Prague Rocks nabídnou jednodenní průlet světovou pop music. Já se samozřejmě nejvíc těším na Jamese Baye, ale nepochybuji, že mě bude bavit i zbytek programu.