Obrázek k článku NAŽIVO: Xindl X vyrazil do minulosti. Jeho fanoušci ale dupali a křičeli jen po hitech
| Tereza Stejskalová | Foto: Profimedia

NAŽIVO: Xindl X vyrazil do minulosti. Jeho fanoušci ale dupali a křičeli jen po hitech

Série koncertů na Prague Open Air je téměř u konce a jedním z posledních byl včerejší Xindl X se svojí kapelou na Občanské plovárně. Koncert to byl místy trochu nemastný neslaný a dokud nezazněly jeho největší rádiové hity, bylo na tom stejně i publikum.

Koncert Xindl X otevřel písní Mamut, ovšem hned od samého začátku jsem zpěvákovi rozuměla jen každé druhé slovo. Zvuk tedy nebyl nejlepší a diváci nedávali zpočátku najevo nějaké velké nadšení. Po úvodu zpěvák své fanoušky upozornil, že je tento koncert jakýmsi výletem do minulosti, převážně za songy z jeho patnáct let staré desky Návod ke čtení manuálů, které nyní vychází jako LP. Zazněly mimo jiné Styky, Dysgrafik, Relativní blues nebo Moje malá milá.

Koncert se pomalu překlopil do druhé půlky a publikum celkem ožilo, když přišly na řadu notoricky známé písně. Po prvních tónech Chemie začali fanoušci konečně více reagovat, tleskali nad hlavami do rytmu a začali si s kapelou pozpěvovat. To samé se stalo také u Lásky v housce, na kterou se samozřejmě všichni okamžitě chytli a hlasitě zpívali Vždyť víš co chci, já vím! Největší ohlas u fanoušků sklidil Anděl, u kterého si diváci střihli i menší sólo. Zazněla i „světlušková“ píseň Popelka, u níž zpěvák po prvních tónech song přerušil, aby diváky upozornil, že u téhle se musí zvednout telefony nad hlavu a vytvořit světýlkový roj. Na krátkou chvíli se na pódiu objevil také Xindlův host, kterým byla Jana Infeldová, z bývalé skupiny Jananas, se kterou si střihnul píseň Čert nás vem.

Během koncertu, jako byl tento, ale nemáte pocit, že by s vámi nějak cloumaly emoce. Tak nějak si to tam odkroutíte, čekáte, než se zahraje pořádný hit, na který si konečně budete moci aspoň trochu zavlnit a zazpívat refrén, který znáte téměř slovo od slova, protože to hráli už milionkrát v rádiu, když jste jeli autem do práce. Vlastně vás nic nepřekvapí, a co hůř, vy vlastně ani žádné překvapení neočekáváte. Někdy vás vystoupení úplně pohltí a letos jsem byla svědky více takových právě na letním Prague Open Air festivalu. Xindl X k nim bohužel nepatří. A v podstatě to bylo vidět i na lidech, kteří na plovárnu dorazili. Během koncertu mnoho z nich postávalo mimo stan, popíjeli pivo a koncert měli jen jako kulisu k pokecu s přáteli. Každý by měl přeci hrát tak, že tím vezme dech každému jednomu, kdo na jeho koncert dorazí.

Přesto všechno si nakonec diváci vyloženě vydupali a vykřičeli přídavek. Xindl X se vrátil na pódium s Restartem a Coolem v plotě. Po koncertu ale máte pocit, že fanoušci reagují jen na jeho největší hity a odcházíte se zážitkem, který je nemastný, neslaný a říkáte si, že příště už na Xindlův koncert prostě a jednoduše jít nemusíte.

Xindl X
Občanská plovárna, Praha
20. září 2023
Hodnocení: 55%