Obrázek k článku NAŽIVO: Fanoušky Jelenů v plných Ledárnách překvapila hostující Kateřina Marie Tichá
| Tereza Stejskalová | Foto: Jan Nožička / Prague Open Air

NAŽIVO: Fanoušky Jelenů v plných Ledárnách překvapila hostující Kateřina Marie Tichá

Kapela Jelen v rámci Prague Open Air odehrála svůj první koncert v hlavním městě po loňské vyprodané O2 areně. Na 20. června si do zcela naplněných Ledáren Braník pozvala hosty, připravila hity i novinky z poslední desky. Všechno nasvědčovalo skvělému večeru.

Samotný začátek koncertu byl lehce rozpačitý, začalo se hrát o dvacet minut později, než bylo avizováno. Fanoušci už svou nedočkavost dávali hlasitě najevo. Ve 20:05 se konečně dočkali a na stage postupně přicházeli  členové kapely. Koncert odstartovali písní z nejnovější desky Touha a pláč, následně spustili svou hymnu Jelen…

Není to nějak strašně potichu? Říkám si nejen já, ale i někteří diváci kolem mě. Hlasitost, nebo spíš tichost koncertu, je patrně důsledkem probíhajícího sporu kolem branických Ledáren a politicky motivovaného "boje s hlukem".

Pořadatelé se evidentně snaží učinit maximum možných opatření, aby produkce za hranicemi areálu neobtěžovala rezidenty a zároveň nabídli hudebním fanouškům koncerty pod širým nebem. Jak jsem sama poznala, je tedy důležité si "dobře stoupnout" na místa, kde vše hraje normálně. Mně kvůli tomu  trvalo trochu déle se do koncertu ponořit a nechat se vtáhnout. 

Jinak by byl koncet naprosto skvělý. Kromě toho, že si kapela přizvala dechovou sekci v podobě saxofonu a pozounu, doprovodily ji také dvě zpěvačky. Nejprve se k Jelenům připojila mladá Adéla Orlová v písni Všechno bude dobrý z nejnovější desky, která nese stejný název. Nakonec, k nadšení přítomných, přišla i Kateřina Marie Tichá. S kapelou si střihla několik songů včetně písně Co bylo dál?. V několika rozhovorech předznamenala, že už kapelu Jelen doprovázet nebude, aby se mohla soustředit na svou vlastní tvorbu, příležitostně se k nim ale stále občas přidává. Bylo to příjemné překvapení, pro mnoho fanoušků k Jelenům neodmyslitelně patří.

Zajímavým zpestřením byla píseň Za tebou, kterou na nové desce zpívá akordeonista Josef Málek. Jindra Polák prozradil, že vznikla díky omluvné sms, kterou Málek napsal své slečně. Málek má velmi příjemný hlas, samotná píseň pro mě ale není úplně typicky „jelenovská“, je to větší popík. Jako by se vytratila inspirace českou a moravskou lidovou muzikou. Ale bylo vidět, že lidi to berou a tohle zpestření je baví.

Postupem času byly počáteční trable zapomenuty a publikem se šířila čím dál lepší atmosféra. Jedním z nejhezčích momentů bylo, když Jelen zahrál píseň Ještě jednu noc, kde si jednotlivé nástroje pěkně odpovídaly, díky čemuž i přes utopený zvuk na chvíli vynikly. Píseň sborově s kapelou dozpívali všichni přítomní a Jeleni nakonec dokázali vykouzlit nádhernou atmosférou. Tu završili písní Miluju tě. Jiří Pavlica s Hradišťanem, kteří ve sladbě hostují, sice nedorazili, ale Jeleni si bravurně poradili i sami. Začátek zněl jen s klávesami, které navodily něžnou atmosféru, postupně se přidaly ostatní nástroje a zpěv. Následovalo melodické sólo na housle, od houslí si svou linku převzala honosná trumpeta, odpověděla jí kytara. V závěru se sehraná kapela spojila v jedno těleso i s publikem. Sedlo si to. 

Jsem si jistá, že nebýt zmíněných problémů, byl by to perfektní večer. Kapela Jelen je hlavně pro každého posluchače, jejich texty v sobě mají krásné obraty a každý se v nich může najít. Včerejšek možná nebyl jedním z těch nejlepších koncertů, přesto vím, že pokud se rozhodnete vydat na jejich koncert, chybu neuděláte. Jeleni Vás nakonec očarují vždycky.