Obrázek k článku NAŽIVO: Legenda ve formě. Public Image Ltd v Praze učili mládež klít
| Ondřej Černý | Foto: Vojta Florian

NAŽIVO: Legenda ve formě. Public Image Ltd v Praze učili mládež klít

Bylo to přesně takové, jako se dalo očekávat. Pamětníci se díky Public Image Ltd mohli na pár desítek minut přenést zpět do časů svého mládí a rebelie, mladší ročníky pak dostala možnost blízké přítomnosti hudební ikony, která hluboce ovlivnila hudební dějiny. Jako bonus předvedli Public Image Ltd v pražském Lucerna Music baru skvělý koncert.

Legendární britská post-punková kapela, která letos oslavuje své 45. výročí, se do Prahy vrátila po pěti letech. Že to bude do narvaného klubu, se dalo poznat už z fronty před vstupem – táhla se až do Vodičkovy ulice. Dalo se z ní vyčíst i to, že koncert je příležitostí pro řadu z těch, kteří už na podobné akce moc nechodí, aby se ještě jednou vrátili do dob, kdy byla muzika jednou z důležitých součástí jejich života.

„Dobrý večer, tohle místo si pamatuju,“ přivítal John Lydon nadšené publikum a šlo se na věc. Už od úvodní skladby Penge byl zvuk skvělý, což přetrvalo po celou dobu vystoupení PiL.Stejně tak platilo, že Lydon jako frontman opanovává přední část pódia a kytarista Lu Edmonds, basák Scott Firth a bubeník Bruce Smith se drží v pozadí.

Oproti pražské premiéře, která se na stejném místě odehrála před pěti lety, se toto vystoupení trochu lišilo. Zatímco tehdy šlo víc o punkovou záležitost, tentokrát kapela nabídla větší vyzrálost a hudebně naprosto profesionální výkon. Hudebně zcela dominoval Lu Edmonds, který na kytaru předváděl fantasticky variabilní hru, kterou korunoval rozmanitými a vynalézavými, precizně zahranými sóly.

Také rytmika stála za pozornost. Basák Scott Firth nabízel různorodou paletu možností oscilující od tvrdě kovového zvuku basy až po hravý funky styl, vždy však v naprostém souladu s právě se odehrávající skladbou. Nejinak tomu bylo s Brucem Smithem za bicí soupravou, který nijak nevyčníval (pomineme-li černé ženské šaty, do nichž se převlékl na tři skladby přídavdu), ale poctivě určoval tempo a naprosto sloužil podstatě jednotlivých písniček.

Samostatnou kapitolou byl jako vždy frontman John Lydon. Jeho charakteristický vokál a excentrické jevištní vystupování byly samozřejmě středem pozornosti. Ve svém obřím bílo-zeleném obleku, z jehož levé klopy mu vlála kravata, nikoho v sále nenechal na pochybách, že by se za těch padesát let na scéně nějak výrazně změnil. Ano, vizuálně byla proměna samozřejmě patrná, ale co se týče zpěvu, gest, šibalského úsměvu a snahy alespoň trochu si zablbnout a zaprovokovat, byl to Lydon ve vší parádě.

Když si v první řadě všimnul cca jedenáctileté holčičky, potěšeně konstatoval, že koncerty PiL jsou radostí pro všechny generace. Před závěrečnou skladbou základního setu (Shoom) se k dívce obrátil znovu se slovy: „Teď dobře poslouchej, naučím tě pár sprostých slov.“ Načež z plna hrdla zařval Fuck off. Kdyby takhle vypadaly výchovné koncerty v době, kdy do školy chodila ta část publika, která tvořila většinu osazenstva v sále Lucerna Music baru, určitě by se na ně těšila a chodila na ně ráda.

Public Image Ltd totiž působili jako dobře promazaný stroj, kde v čele stojí charismatický frontman (který skutečně mezi skladbami kromě vody promazával i něčím ostřejším, aby pomohl hlasivkám, načež lihovinu vždy vyplivl do připravené nádoby) se skvěle sehranou a fungující kapelou za zády. PiL nabídli průlet svou letitou historií, aniž by se v průběhu téměř devadesátiminutového koncertu jakkoliv opakovali.

Člověk tak mohl jen žasnout, když na začátku Death Disco Lydon vytasil animální řev, aniž by to jakkoliv ovlivnilo jeho pěvecký výkon. Díky členitosti skladeb, což nejlépe vyniklo u publikem vřele přijaté Warrior, se ukazovala jejich náladotvornost a hypnotizující působení. Občas pražské vystoupení PiL připomínalo šamanský rituální obřad, aby se vzápětí vrátilo zpět. I tahle schopnost přenést publikum do jiných sfér ukázalo, jak dobře to skupině po téměř půlstoletí šlape a jak její napojení s fanoušky skvěle funguje.

Ukázalo se to v sérii tří přídavků, kam PiL kromě předělávky Open Up od Leftfield zařadili své zásadní hity Public Image a Rise. I ti, kteří do té doby zůstávali v klidu, alespoň část textů zpívali s kapelou, což při závěrečném loučení ocenil i frontman Lydon: „Bylo sakra fajn vidět vaše tváře. Uvidíme se tu zase za rok?“ Z reakcí návštěvníků koncertu bylo jasné, že by ho rádi chytli za slovo.

Koncert Public Image Ltd v Praze byl nejen oslavou 45 let existence kapely, ale také ukázkou toho, že i po tolika letech nemusí být karikaturou sebe sama. Spokojení z něj odcházeli všichni – členové kapely i fanoušci. 

Public Image Ltd
Lucerna Music Bar, 16. říjen 2023
Hodnocení: 75 %