Obrázek k článku NATVRDO: P.O.D. neřekli poslední slovo. Z domácích kapel válí .themayrevolution
| Lukáš Rešl | Foto: @benjamin_buttler (na fotografii .themayrevolution)

NATVRDO: P.O.D. neřekli poslední slovo. Z domácích kapel válí .themayrevolution

Rubrika Natvrdo opět přináší zajímavé a peprné novinky ze světa tvrdé kytarové muziky. Tentokrát se zaměřuje na singly, které odpálily rok 2024 ve velkém stylu. Mezi šesti tipy nechybí ani dva domácí, které vážně stojí za poslech.

Leden byl na tvrdé singly vskutku bohatý, a proto nastává ten pravý čas se ohlédnout za tím nejlepším, co rocková, metalová a corová scéna stihla v novém roce vyplodit. Níže představuji šest novinek, které jsou zároveň žánrově různorodé. A samozřejmě, nemohou chybět ani singly z domácí scény, která nadále servíruje světově znějící pecky.

Landmvrks – Creature

S obludou na vrchol

Jsou francouzští Landmvrks v současnosti největší metalcorovou kapelou v Evropě? Tahle otázka na scéně stále více vyvstává a ať už je to pravda, či nikoli, rozhodně patří mezi absolutní špičku žánru na starém kontinentě. Pětičlenná partička z Marseille svou muziku neustále bourá hranice undergroundové bubliny a nyní doslova šokuje novým hitem Creature, který vložila do působivého hororového klipu. 

Poslední dny tuhle skladbu nejsem schopný dostat z hlavy. Landmvrsk na ní skloubili snad všechno, v čem vynikají, včetně využití širokého vokálního talentu frontmana Florenta Salfatiho, který zde rapuje, screamuje, growluje a samozřejmě exceluje ve velkolepém refrénu čistým hlasem. Kdo Landmvrks už nějakou dobu poslouchá, tak ví, jaký progres kapela za poslední roky udělala. Z doslova špinavých a stísněných klubů postupně míří na ta největší pódia a s tímhle parádním singlem toho může opravdu rychle docílit.

.themayrevolution – Postmodern

Postmoderní naděje

Že je v Čechách alternativních rockových kapel přehršel ještě neznamená, že z tohoto pelmelu občas nevzejde nějaká zajímavá novinka. Jednu takovou má na svědomí mladá pražská parta .themayrevolution, která s pomocí zvučného britského producenta George Levera nahrála velice povedený singl Postmodern. Do určitě míry špinavý garážový rock sloučila s dramatickou a gradující kompozicí a rozlehlými kytarovými efekty. Výsledkem je moderní a zároveň velmi živá nahrávka s poněkud temnější, až bych se nebál říct post-metalovou atmosférou. Pokud si tuhle vysokou laťku .themayrevolution udrží, má se domácí kytarová scéna ještě opravdu na co těšit.

Invent Animate – Sleepless Deathbed

Depresivní radost

Tady nebudu nic skrývat. Invent Animate za mě byli metalovou kapelou roku 2023, když se jim podařilo vydat dechberoucí desku Heavener plnou zasmušile vrstvených melodiích, dynamických rytmických sekcí a neuvěřitelného vokálního výkonu zpěváka Marcuse Vika. Na melancholické a emocemi zatěžkané album nyní v podobném duchu navazují singlem Sleepless Deathbed. Vik se v jeho textu opět opírá o téma smrti, smutku či rozpadu vnitřního já, přičemž ohromuje gejzírem emocí, které posluchače pohlcují. Po produkční stránce je to zase naprostá paráda a oproti písním z loňské desky je novinka ještě o něco zádumčivější. Její nálada navíc ještě lépe vyniká s přiloženým „tyrkysovým“ videoklipem.

Invent Animate najeli na vlnu svébytně pojatých a propracovaných skladeb a drží si tak na scéně nezaměnitelný zvuk i vlastní tvář, což z nich dělá jednu z nejzajímavějších tvrdých kapel současnosti. Doufám, že jim tahle fantastická forma dlouho vydrží.

Crippled Fingers – Out Of Time

Domácí bouře

Máte rádi kapely jako Hatebreed, Malevolence nebo Guilt Trip? Pak byste u nás rozhodně měli upnout zrak ke kapele Crippled Fingers, jež po vzoru kapel kombinující moderní hardcore s oldchoolovými metalovými prvky o sobě dává vědět novými singly. Tím posledním je Out Of Time, našlapaná kytarová bouře, která drtí všechno, co jí přijde do cesty. Ať chcete nebo ne, tahle rytmicky chytlavá pecka váš krk rozhodně nenechá v klidu a na koncertu při ní musí vzduchem létat hlavy. Je radost u nás slyšet kapelu podobného ražení, která se to zkrátka snaží dělat pořádně.

Avralize – Lotus

Průrazná střela 

Německo bylo, je a zřejmě také dlouho bude pro metalovou muziku zemí zaslíbenou. Z tamní mladé generace kapel nyní vystřelila formace Avralize s prapodivně krásným singlem Lotus, který nejvíce překvapuje svou zvukovou formou. Kromě poutavého elektronického samplu zde baví výrazně vytažená basová linka i velký refrén. Nálada se nese v duchu určitého „elektro-industriálu“, přičemž song je podpořen aktuální produkcí, typickou pro moderní metalové směry. Asi tím nejzábavnějším aspektem singlu je právě zvuk samotný, díky kterému se Avralize hned zkraje kariéry oddělují od velkého balíku corových kapel, které často zní dost podobně. Klobouk dolů před našimi západními sousedy.

 

P.O.D. - I Won't Bow Down

Nestárnoucí legenda

Posledním tipem nemůže být nikdo jiný než americká nu-metalová legenda P.O.D., která ani po téměř dvaatřiceti letech své existence nezpomaluje a v květnu chystá vydat jedenáctou desku s názvem Veritas. Ještě před jejím oficiálním vydáním Sonny Sandoval a jeho kumpáni vypustili tři singly. Tím posledním je I Won't Bow Down, která má pro P.O.D. typicky rapové sloky, mezi kterými vyniká velký a snadno zapamatovatelný refrén.

Vydali rodáci ze San Diega na stará kolena další hit? Osobně bych tomu věřil. Navíc se zdá, že nová deska bude plná zajímavých metalových hostů, první dva zveřejněné singly totiž obohatily hlasy Randyho Blythe (Lamb Of God) a Tatiany Shmayluk (Jinjer).