Obrázek k článku NATVRDO: Architects se vrací do zlaté éry. Domácí Tchert baví mysteriózností
| Lukáš Rešl | Foto: Tchert press

NATVRDO: Architects se vrací do zlaté éry. Domácí Tchert baví mysteriózností

Tato nepravidelná rubrika, která přináší zajímavé novinky ze světa metalové a corové muziky, se tentokrát zaměřuje převážně na zahraniční singly, které v posledních týdnech zbouraly streamovací platformy. V rámci pěti aktuálních tipů však Headliner nezapomíná ani na domácí scénu, ze které vybírá i jeden povedený singl.

Tchert - T.M.A. (Black Light)

Bacha na Tcherta!

A právě domácím singlem začneme. Na svědomí ho má projekt Tchert, který společně založili hardcoráři Tomáš Rothschild (Skywalker) a Jakub Hlaváček (Scoop, ex-Silent Generation), jež se na domácí scéně pohybují delší dobu v zajetých kapelách. Jejich třetí letošní singl T.M.A. (Black Light) vyšel začátkem listopadu a naprosto mě uhranul svou táhlou, až mysteriózní atmosférou. Ačkoli dominantním žánrovým prvkem Tcherta je nekompromisní "hácéčko", kapela značně laboruje i ve vodách temného black metalu či doom metalu a přesně tyto vlivy se odráží i na povedené novince. Skupina se navíc místy odhodlala i k použití čistých vokálů, které pochmurnou skladbu dělají bohatší a také zajímavější.

T.M.A. (Black Light) je zároveň předzvěstí nadcházejícího EP kapely, které shodou okolností vychází již v pátek 8. prosince. K němu Tchert chystá i pekelný křest, který se uskuteční v lednu v pražském klubu Café V lese. Kdy jindy si pustit pořádně děsivého Tcherta než právě teď o vánočních svátcích!

Northlane – Dante

Disko-metal s vážnou tváří

Jestli za poslední dekádu ovlivnila nějaká skupina nejvíce metalcore a žánry jemu příbuzné, pravděpodobně to budou australští inovátoři Northlane. V podstatě na každém albu posouvají hranice žánru někam úplně jinam a jejich čerstvý singl Dante opět demonstruje skutečnost, že ani tentokrát nehodlají s objevováním nových zvuků a přístupů přestat. Dante stojí hned na několika zajímavých motivech, přičemž dominantním prvkem skladby je honosný vokál frontmana Marcuse Bridge. Ten tentokrát využil převážně čistých poloh svého hlasu, který k melancholické skladbě náramně pasuje. Poněkud překvapivě zde sedí také značně taneční, až trochu disko rytmus, na který Northlane posadili své typicky metalové kytary. Výsledkem je nesmírně poutavá, téměř šest minut dlouhá skladba, jež vás svou náladou zcela pohltí.

Architects - Seeing Red

Návrat k tomu nejlepšímu

Jedna z komerčně nejúspěšnějších metalových skupin současnosti na své poslední desce (2022) výrazně ubrala na agresivitě a tvrdosti, což jim řada skalních fandů začala trochu vyčítat. Po náhlém odchodu kytaristy Joshe Middletona z konce letošního května se však kapela nyní prezentuje prvním a zároveň velmi překvapivým singlem Seeing Red, na kterém se vrací k tvrdší podobě svébytného metalcoru. Song svou povahou pasuje někam k období desek Holy Hell (2018) a For Those That Wish to Exist (2021), kterými si Architects podmanili fanoušky po celém světě. Skladba má velkolepý refrén, disponuje hromadou přechodů a zábavná je také díky neustálým změnám a chytlavým slokám. Navíc zpěvák Sam Carter se po čase konečně odhodlal i k těžším screamům, díky čemuž je novinka suverénně nejtvrdší písní Architects z posledních tří let. Že by nastal návrat Architektů do starých dobrých časů?

Thrown - On The Verge

Přímočará energie

Nový projekt Thrown švédského metalového producenta Bustera Odeholma ještě nevydal ani první desku a už se o něm v metalové a corové komunitě začíná hlasitě mluvit. Na scénu vběhli Thrown jako utržení ze řetězu a svou nekompromisní náloží rychlých a enormně tvrdých songů šokovali nejednoho posluchače. Po několika vydaných singlech přišli koncem října s peckou On The Verge, kterou jsem měl již možnost slyšet naživo v rámci jejich nedávné show v pražském klubu Storm. A řeknu vám, že takovou nálož energie jsem už dlouho nedostal. On The Verge je naprosto přímočarou a brutální skladbou, která se vám zaryje hluboko pod kůži jako droga. Extrémně vyostřené kytarové výšky kapela prokládá těžkou elektronikou a do celého toho kolotoče je ještě schopna schovat decentní melodie. Pokud máte rádi podobně vyhrocené hudební směry, tuhle mimořádnou dávku testosteronu si rozhodně užijete.

Alpha Wolf - Bring Back The Noise

Corová hvězda Rock for People

Obdobnou porci vyhrocené zábavy přináší i novinka australských raket Alpha Wolf, které budou moci čeští fanoušci slyšet na nadcházejícím festivalu Rock for People 2024. Po vydání povedené čtyřskladbové kolekce The Lost & The Longing (ve spolupráci se skupinou Holding Absence) kapela vydala po více než roce skladbu Bring Back The Noise, jejíž délka činí pouhé 2 minuty. Do nich však Alpha Wolf násilím vtlačili typicky šíleně zběsilé kytary, které v živém podání zkrátka chcete slyšet. Bring Back The Noise ale baví také častými stoptajmy, díky kterým song dynamicky pulzuje a nenechá posluchače klidným. Alpha Wolf si skrze novinku nadále drží svůj signifikantní zvuk a také osobitou kompozici. Tuhle partičku na největším českém festivalu letos rozhodně nevynechte.