Obrázek k článku Na poctě Ivanu Královi zazní i nikdy nevydaná píseň pro Václava Havla
| Redakce | Foto: Roman Černý

Na poctě Ivanu Královi zazní i nikdy nevydaná píseň pro Václava Havla

Již tuto neděli vzdá česká hudební scéna hold Ivanu Královi. Do programu koncertu Forever Král, který se koná 12. září na Křižíkově fontáně v rámci festivalu Metronome Warm Up, přibyla poslední jména účinkujících. Vstupenky jsou v prodeji v síti GoOut za 600 korun.

Písně, na kterých se Ivan Král podepsal jako autor, producent nebo interpret, budou zpívat Jiří Suchý, Miro Žbirka, Lenka Dusilová, Aneta Langerová, Lenny, Ivan Hlas, Petr Fiala, Albert Černý, Janek Ledecký, Debbi, Tonya Graves, Saša Langošová, Phil Shoenfelt či Honza Křížek. Nově k nim přibyla i zpěvačka skupiny Mydy Zofie Dares a britský písničkář James Harries.

Ten zazpívá nikdy nevydanou píseň Rest in Peace, kterou Ivan se svou ženou Cindy Hudson spontánně složil v reakci na úmrtí Václava Havla. Ivan se sám ozval, že ho ta smutná událost zaskočila. Zanedlouho už seděl v letadle, cestou složil písničku a v den pohřbu ji hrál na Poctě Václavu Havlovi v Lucerně,“ vzpomíná pořadatel a Králův manažer David Gaydečka.

„Součástí koncertní pocty bude i skladba Citizen Ship, jejíž text Patti Smith Ivanovi přímo věnovala, když na společných turné viděla, jaké má emigrant z komunistického Československa problémy na hranicích. Dojde i na hit Because the Night, do něhož natočil ikonické sólo, které si pochvaloval i Bruce Springsteen. A chybět nebude samozřejmě ani jeho největší hit Sen, jenž proslavila skupina Lucie, Dancing Barefoot, Bang Bang a celá řada dalších,“ přibližuje program Králův životopisec Honza Vedral, který se na něm podílel společně s kytaristou Honzou Ponocným.

Ponocný coby Králův dlouholetý sideman pro jedinečný večer sestavil i doprovodnou kapelu a ujal se hudební režie. „Jsem z generace, která byla na Ivana nafoukaná. Jeho vystoupení v Rockpalastu s Patti Smith bylo kultovní. Jako hráč byl pevnej a gumovej zároveň. Neznám nikoho, kdo by hrál jako on,“ vzpomíná Ponocný na společné hraní.

Koncertní poctou Forever Král vyvrcholí týden akcí zasvěcených Ivanu Královi. Ten zahájí 7. 9. od 14.00 debata o vztazích na česko-americké hudební scéně v knihovně americké ambasády, již bude moderovat publicista Ondřej Konrád. O den později od 18.00 se přátelé a fanoušci mohou přijít s Ivanem Králem rozloučit na veřejně přístupnou zádušní mši do Týnského chrámu.

Ivan Král se po emigraci do Spojených států prosadil coby muzikant v New Yorku a stal se nedílnou součástí tamější nezávislé hudební scény. Hrál, natáčel a skládal pro Patti Smith Group, byl kapelníkem Iggyho Popa a jeho písně měli v repertoáru i David Bowie nebo U2. Do Československa se vrátil po sametové revoluci a stal se nenápadným, ale s odstupem času o to důležitějším architektem zvuku tuzemského popu a rocku. Jeho podpis nesou alba od Lucie, Mňágy a žďorp, Alice, Mira Žbirky, Lenky Dusilové, Janka Ledeckého i Jiřího Suchého, z jehož semaforských písní s oblibou čerpal. Zemřel 2. února 2020 ve věku 71 let v Ann Arbor v Michiganu.

„Jedinečná koncertní pocta připomene nejen osobnost a muzikantství Ivana Krále. Česká hudební scéna mu vzdá hold za to, co pro ni u nás i ve světě udělal,“ těší se pořadatelé.

Koncertem Forever Ivan Král v neděli 12. září vyvrcholí festival Metronome Prague Warm Up. Hvězdami pátečního programu jsou zástupci elektronické hudební scény, producent Hosh a dýdžejka Bec. Sobota bude patřit mimo jiné britské kapele Morcheeba.

Více informací na: www.foreverkral.cz a https://metronome.cz/warmup/

Vstupenky k dispozici na: www.goout.cz

Koncert pořádá Metronome Prague ve spolupráci s hudebním měsíčníkem Headliner a Cindy Hudson Král.