Obrázek k článku Vrací se Art Parking.  Vypsaná fixa i Znouze živě pro diváky v autech
| Šárka Hellerová

Vrací se Art Parking. Vypsaná fixa i Znouze živě pro diváky v autech

Loni to byl jediný pražský jarní festival s diváky pod pódiem, letos bude první. Zahájí ho koncerty Vypsané fixy, Xaviera Baumaxy, Sta zvířat či Znouzectnosti.

Vstupenky na koncerty v Pražské tržnici jsou již v prodeji na GoOut. Program najdete na www.artparking.cz. Jako první zahraje už v pátek 23.4. Vypsaná fixa.

Protože situace živým kulturním akcím pořád zcela nepřeje, rozhodli se pořadatelé uspořádat druhý ročník festivalu, během něhož si po vzoru drive-in kin vychutnáte koncert ze svého vozu. „Po loňském úspěchu Art Parkingu jsme všichni doufali, že tento projekt se už nebude nikdy opakovat. Situace živé kultury však zůstává přes veškerou pomoc tristní. Proto jsme se rozhodli uspořádat druhý ročník festivalu. Tentokrát, jak doufáme, opravdu poslední,“ říká producent projektu Jakub Vedral.

Art Parking se zrodil před rokem během prvního nouzového stavu, protože jen dívat se na streamy nestačí. Živé umění potřebuje sdílení v přítomném okamžiku a společném prostoru. Blížící se koncerty vám tento prožitek nabídnou při zachování bezpečí. Minulý rok akci, jež kromě divadla a hudby nabízela i filmové projekce, navštívilo jedenáct tisíc diváků.

Atmosféru drive-in koncertu zachycuje loňský klip Pojedeme spolu od Vypsané fixy

„Rok se s rokem sešel a my nepřestáváme věřit, že živá kultura, živě a naživo má své místo v našich životech. Tak to zkusíme, zatím tedy do aut, ale těším se, že už v květnu se, byť v omezeném provozu, potká umělec se svým divákem na celé řadě pilotních akcí. S respektem, rozumem a radostí,“ těší se Vedral.

 „Autokoncerty jsme dělali narychlo. Byl to velkej punk od začátku do konce. Vyžadovalo to velkou míru partnerství a spolupráce mezi námi a diváky. Díky tomu vznikaly emočně silný chvíle,“ vzpomínal. „Každý, kdo tam vystoupil, si to ponese jako snad relativně hezkou vzpomínku, byť naprosto bizarní,“ říkal Jakub Vedral v době, kdy byla ještě naděje, že půjde o vzpomínku ojedinělou.

Nejen o loňském Art Parkingu hovořil Jakub Vedral v lednovém podcastu Pražská hudba.

Minulý rok se v Holešovické tržnici konalo přes dvacet drive-in koncertů a divadelních představení. Publikum přijelo na koncerty PSH či Pavla Šporcla. Užít jsme si mohli i představení Divadla pod Palmovkou, Národního divadla, Bratrů v Tricku nebo Slam Poetry.  Na druhé scéně na Nákladovém nádraží – Terminálu Žižkov navíc diváci zhlédli šedesát filmových projekcí. 

Koncerty začnou vždy v 19.00 hodin. Cena vstupenky za jeden automobil je 500 Kč + poplatky.

Headliner je mediálním partnerem festivalu Art Parking.