Obrázek k článku Mňága vyjíždí na turné: Tvoříme bezva vzpomínky na debilní dobu
| Honza Vedral

Mňága vyjíždí na turné: Tvoříme bezva vzpomínky na debilní dobu

Jako jedny z mála je pandemie nezastavila. Přinášíme rozhovor s Petrem Fialou o turné valmezské legendy s řadou hostů od Romana Holého po Plíhala a Nohavicu.

„Musíme to risknout,“ vysvětluje frontman Mňágy a žďorp, proč kapela tentokrát vybírá na šňůru online koncertů regulérní vstupné. 

Turné začně v sobotu 20.3. streamem z Valmezu s hosty Romanem Holým, Tomášem Hanákem, Petrem Vášou a Čechomorem. Kapela následně bude hrát každou sobotu až do 29.5. „Myslím, že lidé jsou ve skutečnosti unaveni z něčeho úplně jiného, než ze streamů. A my se je snažíme trochu osvěžit, a sebe samozřejmě taky,“ popisuje frontman Mňágy Petr Fiala atmosféru koncertů, z nichž každý bude úplně jiný a to nejen setlistem. „Mezi písničkama kecáme o všem možném. Máme jen playlist a co se stane mezitím, se neví. Je to často docela zábavné.“

Jste vlastně jediná tuzemská kapela, která se rozhodla „vyjet“ na šňůru. Neleze to trochu na palici, být rok na virtuálním turné?

Naštěstí to nebyl celý rok. Přes léto se hrálo jakžtakž normálně, na podzim psycho s lidma sedícíma u stolů s rouškama, od té doby jen streamy. Leden a únor máme vždycky volno, tak i letos. No, a od 20. března hrajeme zas každou sobotu.

Který z těch koncertů, které jste už takhle odehráli, ti nejvíc utkvěl. A čím?

Nejvíc Střecha a pak Přístav. Taky první stream, který spadl po čtyřiceti vteřinách, sotva jsme spustili Hodinový Hotel. Zažili jsme u toho fakt hodně.

Spousta lidí už je ze streamů unavená. Nebo se na ně nedovede dívat. V čem tkví podle tebe klíč k udržení pozornosti. Jak to řešíte s kapelou vy?

Hrajeme pokaždé úplně jiný repertoár. Přehráváme desky, hrajeme písničky na přání nebo jen pomalý songy, třeba. Mezi písničkama kecáme o všem možném. Máme jen playlist a co se stane mezitím, se neví. Je to často docela zábavné. Myslím, že lidé jsou ve skutečnosti unaveni z něčeho úplně jiného, než ze streamů. A my se je snažíme trochu osvěžit, a sebe samozřejmě taky.

A teď konečně k těm aktuálním koncertům. V čem bude těch jedenáct na jarní šňůře jiných?

Teď na jaře jsme pozvali na každý stream minimálně jednoho hosta, se kterým si zahrajeme a pokecáme, zahrajeme třeba i něco od něj. Základem koncertu vždycky bude některé z našich alb, které přehrajeme, budeme zas dělat anketu, ze který vypadne stream Písničky na přání, na konci dáme Bestof. Rádi bychom, aby byl každý koncík speciálním představením. Nejenom stream s Mekym Žbirkou na střeše karlovarského Thermalu nebo stream s Nohavicou nebo Plíhalem, který takhle vystupujou jen málokdy, ale i každý stream ze zkušebny. Už se to blíží a fakt se těšíme na dobrodružství!

Koukal jsem, že do jejich příprav a setlistů jste vtáhli i fanoušky…

Jo, máme je rádi. Dokonce, když se najde dost vytrvalý jedinec z tvrdého jádra, tak se kvůli němu naučíme i tak nepravděpodbnou písničku jako je Podzim z mý druhý sólovky, kterou zahrajeme na prvním streamu, možná i s Čechomorem. Život je někdy zábavný.

Jak jste dávali dohromady hosty? Museli jste někoho přemlouvat?

Nepřemlouval bych nikoho, leda bych cítil, že někdo chce, ale třeba se stydí. Ale takový mezi umělci nikdo není, že? :-) Takže jsme s kapelou společně vybrali několik našich hudebních kámošů a poprosili je o účast. S některýma už jsme hráli dřív, někteří nám natočili cover na tribute Dáreček, Petr Váša je něco jako náš častý host, s FiXou jsme toho prožili taky dost, produkoval jsem jim první tři desky. Když jsem se domluvil s Karlem Plíhalem, nabídl se, že zavolá Nohavicovi a řekne mu o naší šňůře, mně by fakt nenapadlo mu zavolat. Takže máme duo Plíhal/Nohavica, AC/DC českýho folku, i když teda každýho zvlášť.

A jaká bude jejich role na koncertech? Dokážeš vypíchnout na které hudební setkání se teď nejvíc těšíš?

Se všema budeme hrát společně několik písniček. V prvním streamu budou Roman Holý, Tomáš Hanák, Petr Váša a Karel Holas a Franta Černý z Čechomoru, tak můžou být všelijaká momentální složení, třeba v songu Strom kýve pahýly. Lukáš Pavlásek, který doprovází stream Takže dobrý, se celou tu desku naučil na kytaru, což jsem teda fakt čuměl a říkám mu: Kámo, to seš v naší kapele jedinej, to se my musíme ještě nadrtit. Další hosté jsou Milan Cimfe ze studia Sono, Martin Kyšperský z Květů, Ondra Fencl od Merty, Hromosvodu, Schodiště. ještě asi deseti kapel, naše stálá zpěvule Jitka Andrášková, Milan Kuchynka z MallTV, se kterým spolupracujeme po úspěšném loňském roce i letos, a náš osobní rejža Petr Zelenka, miláček. Těším se na všechny!

Po roce hraní zadarmo a získávání peněz z dobrovolných příspěvků nyní začínáte vybírat vstupné. Proč jste se k tomu rozhodli? A jak to bude fungovat?

Jak to bude fungovat nevíme, uvidíme. Za dobrovolné vstupné jsme velice vděčni a vážíme si toho, že nám lidi poslali peníze, přestože nemuseli. Že chápou, že ta zábava je naše práce. Mnoho lidí platilo za každý stream, někteří pravděpodobně nikdy. Takže jsme si řekli, že to není tak úplně fér k těm, kteří platí poctivě a udělali jsme to takhle. Prvních patnáct minut každýho streamu bude pro všechny zadarmo na našem Facebooku. Zbytek dvouhodinového koncertu bude placený. Vstupenkou je nepřenosný kód. Cena je 169 korun, v případě tří spešl streamů 349 korun. V předprodeji do začátku šňůry nabízíme permici za 1999 korun na všechno s tričkem Online šňůry zdarma. 

Tip: Všechny podrobnosti o programu, hostech a vstupenkách jsou na http://shop.mnaga.cz/vstupenky/


Jak na vstupné zatím lidé reagují? Myslíš, že je „naučíte“ platit i za virtuální koncerty. Kolik lidí na virtuálním koncertě je vlastně v současné době úspěch?

Zatím jsme v předprodeji prodali přes sto permic a začínají se prodávat lístky na jednotlivé streamy. Je to pro nás dobrodružství, vůbec nevíme, co máme čekat, protože to v týhle formě zatím nikdo nedělal. Snažíme se udělat všechno co nejlíp, hudební obsah, servis kolem vstupenek, světla, zvuk, sociální sítě. Je s tím šíleně práce a je do toho zapojená komplet celá kapela. Plus tým z MallTV a Kuba Koutný, který nám pomáhá s produkcí spešl koncertama. To je to, co můžeme udělat. Náklady jsou docela vysoké, ale musíme to risknout.

Dáte k dispozici také záznam koncertů? Nebo se jich bude možné účastnit jen v reálném čase?

Vstupenka-kód bude platit až do nedělní půlnoci, aby streamy mohli shlédnout lidi, kteří budou v sobotu například v práci. Co se záznamem uděláme dál, ještě přesně nevíme.

Myslíš, že tohle může být do budoucna cesta pro všechny kapely. A že virtuální koncerty tu budou ještě dlouho? Dovedeš si je užívat?

Jo, my si to užíváme. Už jsme se to loni naučili a jsme rádi. Je to supr zkušenost a doufám, že to časem budou i bezva vzpomínky na debilní dobu. Věřím, že se časem vše vrátí k osobnímu kontaktu, protože v tak moc odlidštěným a izolovaným světě nechci žít. Zároveň ale bude dobrý mít ve zkušebně nastálo nějaký streamovací vercajk, což máme v plánu. 

Ale stejně. Na co se nejvíc těšíš, až nebudou koncerty jenom online?

No na lidi před pódiem přece! A na lidi v klubech, na benzinky, na hotelový pokoj, na kecy v dodávce… na všechno. Je to skvělej život, tak ať už je kurňa zpátky! 

Program turné

20. 3. Spešl! Dáreček, Valmez Liďák
hosté: Roman Holý (J.A.R., Monkey Business), Tomáš Hanák (Divadlo Sklep), Petr Váša (Ty Syčáci, Jasná Páka), Čechomor (Franta Černý a Karel Holas)

27. 3. Písničky na přání
host: Ondra Fencl (Schodiště, Hromosvod, Vladimír Merta)

3. 4. Dutý, ale free
host: Martin Kyšperský (Květy)

10. 4. Happyend story
host: Petr Zelenka

17. 4. Takže dobrý
host: Lukáš Pavlásek

24. 4. Spešl! Střecha Karlovy Vary, Hotel Thermal

host: Meky Žbirka

1. 5.  Prvomájový, Love Songs
hosté: Jaromír Nohavica a Jitka Andrášková

8. 5. Na stanici polární
host: Karel Plíhal

15. 5. Nic složitýho
host: Milan Cimfe

22. 5. Spešl! Táborák, Hradec nad Svitavou - u Tibíka na statku
host: Vypsaná fixa (Márdi a Pítrs)

29. 5. Best of
host: Milan Kuchynka (Mall.tv)