Obrázek k článku Mňága a žďorp přišla o zakládajícího člena. „Martin Knor už s námi nehraje.“
| Honza Vedral | Foto: David Macháček

Mňága a žďorp přišla o zakládajícího člena. „Martin Knor už s námi nehraje.“

Po čtyřiceti letech ve valmezské kapele skončil kytarista, který pomáhal stvořit její zvuk. Zpráva o odchodu Martina Knora se objevila na sociálních sítích kapely.

„Od ledna letošního roku už s námi nehraje Martin Knor. Schylovalo se k tomu dlouho a teď to skutečně nastalo. Jako spoluzakladatel kapely byl Martin do značné míry tvůrcem jejího zvuku a mě nikdy nenapadlo, že jednou v kapele nebude, ale časy a lidi se mění,“ uvedl frontman skupiny Petr Fiala.

To, že odchod nebyl úplně dobrovolný, naznačují další slova. „V kapele to vidíme stejně: Smutné, ale nutné. Podrobnosti si s dovolením necháme pro sebe, protože jen ty děti, co si hrály na písku, přesně vědí, co se tam semlelo,“ uvedl Fiala.

„Také doufáme ve vaši důvěru v kapelu, která ví, co dělá a která vás nechce zklamat. Martinovi samozřejmě přejeme ať se mu v životě daří!“ uvedla dále kapela.

Pod příspěvkem na Facebooku se přesto rozjela emotivní diskuse. „Jojo, Martin byl tvůrcem zvuku Mňágy a bez něj budete jako Sting bez Dominica Millera. Budiž, vaše volba. Pro mě Mňága tímto tedy skončila, protože právě charakteristický zvuk Martinovy kytary dělal Mňágu Mňágou (nemluvě o jeho tanečních kreacích). A ta fotka ve stylu parte je teda dobrý úlet,“ komentovala v ní rozhodnutí skupiny s překvapivou razancí písničkářka Lucie Redlová.

Jméno Martina Knora, který byl v legendární valmezské skupině aktivní od roku 1984, už také zmizelo z webových stránek kapely. Mňága a žďorp v prohlášení neuvedli, zda Knora někdo nahradí. Nejbližší koncerty je čekají v půlce března. První odehrají 14.3. v brněnské Flédě.