Obrázek k článku „Nemůžu to přestat poslouchat!“ říká Mike Shinoda o spolupráci s Lenny
| Šárka Hellerová | Foto: Warner Music

„Nemůžu to přestat poslouchat!“ říká Mike Shinoda o spolupráci s Lenny

Projekt #ShinodaProduceMe se dočkal české stopy a Lenny zjistila, jaké to je, když vám skladbu produkuje legenda z Linkin Park, a navíc se to děje v přímém přenosu dostupném komukoliv.

Ve čtrnáctém týdnu svých streamovaných sessions na Twitchi Mike Shinoda produkoval skladbu Lithium.

Přenos, který lze sledovat i zpětně, je překvapivě poutavý a srozumitelný i pro ty, kdo zprvu nemají ponětí o tom, co se na sdílené obrazovce Shinodova Abletonu, může odehrát. Může být přínosný jak zkušeným muzikantům a producentům, kteří mohou mistrovi koukat pod ruku, hodnotit jeho kroky a učit se, i naprostým amatérům, kteří se poprvé seznámí s tím, jaká kouzla lze na nahrávky uplatňovat.

Přestože Shinoda v projektu umělce žádá, aby zasílali pouze čisté demo vokálu doprovázeného jedním nástrojem, pro Lenny udělal výjimku a pracoval s již částečně produkovanou skladbou. Píseň Lithium vznikla v roce 2017 a podepsal se pod ni už Ondra Fiedler.

Na začátku přenosu muzikant vysvětluje, že se s Lenny již setkal v Praze na pódiu, když předskakovala jeho koncertu a následně s ním zpívala skladbu Make It Up As I Go. Sledujícím Shinoda také sděluje, že pokud znají hudbu Lenny, je jim nejspíš jasné, že jeho triko s nápisem Rage neznamená, že se chystá píseň směrovat ke zvuku Rage Against The Machine.

Mike Shinoda v úvodu Lenny chválí za skvělý text, melodii i vokály a říká, že nemá v úmyslu dělat žádné větší strukturální změny. Přesto do nahrávky zasahuje výrazně a v průběhu pořadu sám sebe až trochu pobaví, když se rozhodne jí dodat atmosféru Where Did Our Love Go od The Supremes. „Teď udělám něco, o čem si nejsem jistý, že se vám bude líbit,“ potměšile se usměje, než do písničky přidá tleskání.

„Výsledek musí pořád znít tak, že si zachová emoci originálu, ale taky že nebrečíte na tanečním parketu,“ hodnotí Shinoda svou práci s tím, že skladba nic podstatného neztratila a získala víc energie. Finální úpravu píseň dostala až v následujícím streamu a její producent si pochvaloval, že v ní slyší trochu Motown, ale zároveň jiskry moderního zvuku. „Nemůžu to přestat poslouchat, je to zábava,“ zakončil svou produkci.

Bude zajímavé sledovat, jak Lenny s písničkou Lithium dál naloží. Těšíme se na pokračování tohoto příběhu.

Produkci skladby Lithium Mikem Shinodou můžete sledovat zde.

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mike Shinoda (@m_shinoda)