Obrázek k článku Michael Kiwanuka vyhrál Mercury Prize. Snad konečně dorazí do Prahy
| Honza Vedral

Michael Kiwanuka vyhrál Mercury Prize. Snad konečně dorazí do Prahy

Vítězem prestižní britské ceny Mercury Prize se za rok 2020 stal Michael Kiwanuka. Kritici o vítězi tentokrát rozhodli netradičně prostřednictvím konference přes Zoom. Cenu Kiwanukovi předala moderátorka BBC Annie Mac.

„Jsem až někde za měsícem. Nemůžu tomu uvěřit,“ reagoval zpěvák bezprostředně. „Je to cena za umění, za muziku, za alba. To je ta jediná věc, kterou jsem v životě chtěl opravdu dělat. Vyhrát Mercury Prize je splněný sen.“
Britský soulový zpěvák u kritikům uspěl se svým třetím albem pojmenovaným prostě Kiwanuka. Už dříve si za něj vysloužil skvělé recenze. Například deník Guardian jej označil za jedno z nejlepších alb dekády. Produkčně za albem stojí Danger Mouse a v Británii dosáhlo nejvýše na druhou příčku prodejní hitparády. 
V Praze by měl Michael Kiwanuka zahrát na přeloženém koncertě z letošního léta 12. července 2021 díky agentuře D Smack U. Původně se měl koncert konat v Lucerna Music Baru, ale díky velkému zájmu o lístky ho pořadatelé přesunuli do Fora Karlín. Snad k tomu tedy nakonec dojde. 

Ostatní letos nominová alba 

Dark Matter - Moses Boyd
Deep Down - Happy Sports Team
Every Bad - Porridge Radio
Fibs - Anna Meredith
Future Nostalgia - Dua Lipa
Heavy is the Head - Stormzy
Hoodies All Summer - Kano
How I'm Feeling Now - Charli XCX
Seeking Thrills - Georgia
Song for Our Daughter - Laura Marling
Spook the Herd - Lanterns on the Lake