Obrázek k článku Megadeth a jejich vypořádání se sexuálním násilím
| Dód

Megadeth a jejich vypořádání se sexuálním násilím

Světem tvrdého metalu v posledních dnech rezonuje zpráva o rozchodu zakládajícího člena Megadeth, baskytaristy Davida Ellefsona a zbytku americké thrash metalové kapely. Kapela ve veřejném prohlášení uvedla, že se tak rozhodla na základě svého pozorování právě probíhající Ellefsonovy sexuální aféry.

Některé detaily a vyjádření k prozatím údajnému sexuálnímu obtěžování nezletilé dívky, zveřejnil Ellefson na své sociální sítě. Příspěvky však následně odstranil a profily „zmrazil“ či zrušil. Míru zvláštnosti celé situace umocňují vztahy samotných členů kapely, kterou založil Dave Mustain společně s Ellefsonem v roce 1983 poté, co ho vyhodili z Metalliky. Oba zmínění se v minulosti soudili o honoráře z turné a užití jména kapely a to o neskutečných osmnáct a půl milionu dolarů. Jinak kapelu a její členy v minulosti provázely takové tradiční rokenrolové trable jako zákaz hraní v zemích s přísnějším politickým režimem, či drogové závislosti končící v objetí křesťanské víry. V otázce sexuálního skandálu baskytaristy se kapela prvně vyslovila tak, že bude celé dění, které se odehrávalo především na sociálních sítích, sledovat. Informace o ukončení spolupráce s Ellefmanem zveřejněná na facebooku kapely a podepsaná Davem Mustainem tak působila velmi náhle, a to včetně odůvodnění o dostatečnosti důkazů, i přestože se v kauze neobjevila žádná zásadní veřejnosti známá informace.

 

Ellefson po dvou dnech od chvíle, kdy skončil v kapele, prolomil mlčení a v prohlášení pro časopis Rolling Stone napsal, že podniká právní kroky vůči tomu, co označil za falešné obvinění. Na veřejnost podle jeho slov uniklo velmi soukromé video, natočené bez jeho vědomí. Zachycovalo podle něj konsenzuální akci mezi dospělými lidmi. Osobu, jež video zveřejnila obvinil z šíření pornografie z pomsty.

Kapela Megadeth ve dnech po události vyvěsila na sociálních sítích pozvánky na turné letošní po severní Americe ve společnosti metal-corových Lamb of God a koncert na Knotfest 2021.

Kdo nahradí Ellefsona na tato živá vystoupení, a jak se vše bude odvíjet dál, jsou zatím nezodpovězené otázky. Žánrový zpravodajský web Metalsucks uveřejnil v minulých dnech žebříček vhodných kandidátů. Tím nejžhavějším je James LoMenzo, který v kapele hrál na postu baskytaristy v letech 2006-10.