Obrázek k článku Má rokenrol pořád šanci? Jak si drzí Italové Måneskin podmanili svět
| Liv Boková | Foto: Delacroix

Má rokenrol pořád šanci? Jak si drzí Italové Måneskin podmanili svět

Členové Måneskin se vzali na čtyřčlenné svatbě a posvětili tak vzájemné vztahy i vydání třetího studiového alba Rush! Kapele, kterou ještě zhruba před dvěma lety mimo domovskou Itálii nikdo neznal a která má dnes desítky milionů fanoušků po celém světě, uspořádala velkolepou veselku platforma Spotify.

Konala se v luxusním prostředí historické budovy Palazzo Brancaccio v jejich domovském Římě. Mezi hosty nechyběli například Machine Gun Kelly a Baz Luhrmann, režisér filmu Elvis, na jehož soundtrack Måneskin přispěli coververzí písně If I Can Dream od ikonického krále rokenrolu.

Jejich sláva na globální úrovni po překvapivém vítězství v Eurovision Song Contest s písní
Zitti E Buoni v květnu 2021 kontinuálně stoupá. Stále opakují, že od prvopočátku, kdy se dali dohromady ještě jako teenageři, dělají věci po svém. Zakládají si na rokenrolovém přístupu, který na nové desce shrnují v písni Kool Kids. Ačkoli Damiano nepije alkohol, protože mu nechutná, naordinoval si dočasnou pauzu od střízlivosti: „Chtěli jsme to mít super drsné, vytvořit barovou hymnu. Tak jsem se záměrně opil a křičel jsem, jak jen to šlo.“

„Ta písnička je v podstatě velké fuck off všem lidem, kteří nám říkali, že rockové kapely nemají v Eurovizi šanci, a snažili se nás zaškatulkovat,“ vysvětlil frontman Damiano David v rozhovoru pro The Sun.

„Napsali jsme to hned po Eurovizi o každém, kdo nás srazil, a o všech kontroverzích, které následovaly. Zkrátka jen děláme hudbu a tohle album ukazuje naši rozmanitost – nelze nás zaškatulkovat nebo označkovat.“

„Naše generace obecně cítí, že už nepotřebujeme být škatulováni a myslím, že hudba odráží stav společnosti. Dnes nikoho nezajímá, jestli jste rock, pop nebo cokoli jiného – lidé si chtějí jen užívat hudbu a to je všechno, na čem záleží,“ dodal Damiano.

Måneskin se také pozvolna infiltrují mezi zavedené světové hudební i filmové hvězdy. Hodně času tráví v Americe a nadšeně vzpomínají třeba na předskakování The Rolling Stones a setkání s Mickem Jaggerem a Keithem Richardsem, bubeník Ethan Torchio se setkal s Madonnou přímo v její rezidenci. Celá kapela dostala po vystoupení na iHeart festivalu pozvání od frontmana Coldplay Chrise Martina a jeho partnerky herečky Dakoty Johnson. U nich doma si pak italský kvartet užil brunch, k němuž se připojil také herec Sean Penn. „V LA jsou pořád nějaké brunche. Pak jsme šli na pláž a ztratili jejich psa, ale naštěstí jsme ho našli,“ přiznali Ethan a Thomas s potutelným úsměvem.

Podobně jako Stouni i Måneskin rádi provokují své fanoušky a ještě víc jejich rodiče. Písně neustále odkazují na sex a submisi, užívání drog, a dokonce i erektilní dysfunkci. „Tyto záležitosti existují a tím, že je budeme ignorovat, nezmizí. Když o nich zpíváme, do jisté míry je normalizujeme. Jakmile něco normalizujete, snadněji rozlišíte, jestli je to dobrá věc nebo jen… věc.“ Podle Damiana publikum na tyto písně reaguje odlišně v závislosti na tom, kde kapela hraje. „V otevřenějších zemích vnímáme přijetí, v těch méně otevřených mám pocit, že se konečně můžu projevit.“

V roce 2021 spolupracovali s Iggym Popem, hvězdným hostem na jejich čerstvém albu je kytarista Rage Against the Machine Tom Morello, jenž zdobí singl Gossip.

„To je další bláznivý příběh. Poprvé jsme se setkali na našem koncertě v Roxy v LA a pak jsme tam strávili tři měsíce, on za námi přišel a zajamovali jsme si,“ prozradil Ethan. „Hlavní riff té písně jsme měli hotový už o den dřív, ale Tom si ho tak trochu přivlastnil a díky tomu, že byl s námi v jedné místnosti, do ní vnesl kus sebe, specifické energie.“

Podle Thomase Måneskin v posledních dvanácti měsících spali ve vlastních postelích snad pouhých deset nocí. Zažili mnoho radostí, ale stýskalo se jim, protože byli dlouhou dobu daleko od svých blízkých: „Na turné se často můžete cítit osaměle. Máme štěstí, že jsme přátelé a jsme jako rodina, ale jsou chvíle, kdy je to strašně těžké. Mnoho umělců začíná v poslední době sdílet krásné i negativní stránky tohoto stylu života. Podle mě je důležité lidem říct, aby si nastavili hranice, když se necítí dobře nebo jsou zavalení prací.“ A dodal: „Propojení s fanoušky je díky tomu upřímnější a empatičtější. Obdivuji, co udělal Shawn Mendes, když odložil turné, protože se potřeboval zaměřit na své duševní zdraví, a přibývá umělců, kteří dělají podobná rozhodnutí. Chce to odvahu a zodpovědnost. Díky takovým rozhodnutím se mění prostředí a je zdravější.“

A jak přišli Måneskin na název alba? „Slovo Rush perfektně shrnuje poslední dva roky v našich životech, protože pořád někam spěcháme letadlem, autem nebo vlakem. Všechny naše dny jsou strašně uspěchané,“ vysvětlil Damiano.

K jeho nejoblíbenějším písním z alba patří Mark Chapman, jedna z pouhých tří v italštině zpívaných, pojmenovaná po stalkerovi a vrahovi Johna Lennona. „Je o stalkerech, protože s tím mám osobní zkušenost a strašně mě to vyděsilo. Je to téma, o kterém se musí mluvit. Je potřeba zajistit zdravější vztahy mezi fanoušky a celebritami. Myslím, že se vrací tendence k idealizaci lidí jako v 70. a 80. letech a to je ohromně nezdravé. Fanoušci pak můžou mít nerealistická očekávání a to vede k šíleným činům,“ uvedl frontman pro server BBC, kde o kapele píšou jako o sleaze-rockové. Zmiňují, že s plejádou producentů zvučných jmen, jako jsou Max Martin (Taylor Swift, Britney Spears), Savan Kotecha (Lizzo, Katy Perry) a Sarah Hudson (Dua Lipa, Camila Cabello) je Rush! albem, které nejspíš rozhodne o osudu kapely.

Måneskin se nezapisují pouze do dějin hudby, ale působí také jako sledované stylové ikony. Kostýmy i volnočasové oblečení členů kapely jsou odvážné, až extravagantní, což přitahuje publikum i profesionály v oboru, a tak si je jednoho dne pro novou kampaň vybral kreativní ředitel luxusní značky Gucci Alessandro Michele. „Dnes se lidé oblékají velmi jednoduše a my se příliš jednoduše oblékat nechceme. Spolupráce s Gucci pro nás byla ohromnou příležitostí. Je to jedna z nejvlivnějších značek na světě, a navíc italská – perfektní spojení,“ pochvaloval si Damiano s téměř čerstvě oholenou hlavou.

Celá kapela už se těší na evropské turné, na které vyrazí koncem února. V Praze vystoupí 14. května v O2 areně. Všichni čtyři působí poměrně sebevědomě, nejvíc baskytaristka Victoria De Angelis a nejméně tajemný Ethan. Mají ještě vůbec před vystoupeními trému? „Já osobně necítím nic, dokud nevystoupím na pódium a všechno nezačne. Je to takový adrenalin, ale není to o starostech, nijak zvlášť nás nezajímá, co si lidé myslí. Děláme jen to, co chceme dělat, a užíváme si to. Ostatně, takový je náš postoj k životu jako takovému,“ uzavírá Damiano.