Obrázek k článku LOKÁL: Začalo to terapií hudbou a skončilo na pódiu. Seznamte se s kapelou Bren
| Marek Reinoha | Foto: Marek Reinoha

LOKÁL: Začalo to terapií hudbou a skončilo na pódiu. Seznamte se s kapelou Bren

Z experimentování s psaním písniček s českými texty dvou dlouholetých přátel a kytaristů v Brně vznikla čtyřčlenná kapela BREN. Tuto sympatickou partičku sleduji již od počátku, a jelikož si myslím, že ta jejich osobitá kombinace shoegazu, blues, slowcoru a no wave s českými texty stojí za pozornost, dovoluji si vám ji představit.

Celé to vlastně vzniklo bez jakýchkoli ambicí založit kapelu, hrát koncerty nebo vydávat nahrávky. Ivo Lorenc (Science Killer, ex Beps‘n‘Johnnies) a Šimon Podrazil (tryo, Science Killer) se kdysi seznámili v Blansku. Ivo tam provozoval malý hudební klub a tehdy asi čtrnáctiletý Šimon v něm poprvé hrál se svojí kapelou tryo. „Zjistili jsme, že máme rádi podobnou muziku a že toho máme mnoho společného. A od té doby nás provází přátelství a kytary,“ řekl mi k jejich seznámení Ivo.

Trvalo však několik let, než je napadlo, že by si spolu mohli jít zahrát. Začali se tedy jen tak ve dvou setkávat a vymýšlet nějaké písničky. Jak sami říkají, byla to forma terapie, která jim pomáhala vyrovnávat se s různými životními situacemi, a ani nepřemýšleli o tom, že by s písničkami šli ven. Už tehdy také vznikla myšlenka skládat k muzice české texty.

Skladba Pocity z debutového EP.

Časem jim však pouze kytary a zpěvy přestaly stačit a začali se poohlížet po dalších spoluhráčích. Ivo znal z brněnského klubu Kabinet Múz, pro který oba pracovali, basáka Lukáše Nedomlela, který následně přivedl svého kamaráda bubeníka Vojtěcha Škutu. Podobně jako Ivo se Štěpánem tak i Lukáš s Vojtou jsou dlouholetí kamarádi. „My jsme jako děti s Lukášem bydleli ve stejném vchodě jednoho domu. To jsme se ale ještě neznali. Seznámili jsme se až někdy, když nám bylo dvanáct nebo čtrnáct let a od té doby se naše životy prolínaly. A to i hudebně. Společně jsme třeba dělali hudbu pro Divadlo v 7 a půl Matěje T. Růžičky,“ řekl mi Vojta. Všichni čtyři si navzájem sedli a někdy od června roku 2021 funguje BREN v této kamarádské, až bratrské sestavě.

Po příchodu Lukáše a Vojty písničky získaly jasnější kontury, nabraly na hutnosti a vznikla směs temných a naléhavých poloh pohybujících se mezi slowcorem, no wave a shoegazem, vyznačující se kontrastem mezi jemnými melodiemi a expesivními kytarovými plochami a dvouhlasým zpěvem.

BREN ze všech těchto vlivů vytvářejí kompaktní a v podstatě svým způsobem jedinečný (alespoň na tuzemské scéně) celek, v němž je možné slyšet inspiraci u zahraničních interpretů, jako jsou Slowdive, Jaye Jayle, Swans nebo Nick Cave, případně i někdejších tuzemských Priessnitz. Důležitým aspektem jejich tvorby však je, alespoň dle mého názoru, že to jsou pořád prostě písničky. „My se Šimonem jsme si již od počátku řekli, že songy budeme psát od akordů na akustice. Klasickou písničkovou formou. A teprve následně ve zkušebně rozvíjíme kapelní podobu,“ vysvětluje Ivo.

Za velkou devizu jejich tvorby považuji, že zpívají česky a v poetických a hodně osobních textech reflektují křehké mezilidské vztahy. „Snažíme se je psát tak, aby byly uvěřitelné, takže píšeme o tom, co se nám děje, co prožíváme nebo co se děje okolo nás,“ řekli mi svorně Ivo se Šimonem.

Kapela za dobu své existence odehrála několik koncertů a vydala jedno eponymní EP obsahující tři skladby. Nahrávky byly pořízeny v prostorách brněnského Kabinetu Múz, citlivě je zmixoval a zmasteroval Vojtěch Hájek. V současnosti však kapelu BREN čeká další nahrávání, a to v rámci letošní edice Synapse Knowledge 2023: Workshop ve studiu Golden Hive, který pořádá MeetFactory a který se bude konat v srpnu letošního roku. Můžeme se tak těšit na novou dávku naléhavých emocí skupiny, jež jistě brzy najde svoje místo na tuzemské alternativní scéně.