Obrázek k článku Lindemann už jede na vlastní triko. Ukončil spolupráci s vydavatelstvím
| Lukáš Rešl | Foto: Jan Nožička

Lindemann už jede na vlastní triko. Ukončil spolupráci s vydavatelstvím

Po právních šlamastikách, s nimiž se letos potýkal, vydal Till Lindemann 8. září výstřední singl Zunge a spolu s ním oznámil vydání další sólové desky. Ta však nebude distribuována vydavatelským gigantem Universal Music, který se zpěvákem v červnu přerušil spolupráci. Podle německého týdeníku Der Spiegel Lindemann v srpnu spolupráci s vydavatelstvím zcela rozvázal.

Společně s vydáním výstředního videoklipu plného krve, vnitřností a kanibalismu zveřejnil Lindemann datum vydání své třetí sólové desky. Spatří světlo světa 3. listopadu letošního roku. Měla by tak vyjít jen pár dnů před startem evropského turné, které má začít 8. listopadu v Lipsku. Na rozdíl od většiny předchozích počinů Tilla Lindemanna, ať už sólových nebo s Rammstein, nové album nebude vydáno pod hlavičkou Universal Music.

Možné ukončení této spolupráce naznačil již dříve dánský hudební časopis Gaffa, který si všiml nesrovnalosti na streamovací platformě Spotify. Zde totiž pod Lindemannovým profilem chyběla v drobném písmu obvyklá poznámka "pod exkluzivní licencí Universal Music GmbH", přičemž tato doložka byla stále viditelná u Lindemannových sólových nahrávek z roku 2021, jako je například "I Hate Children".

Spekulace o rozvázání smlouvy s vydavatelstvím potvrdil německý týdeník Der Spiegel, kterému informaci potvrdil mluvčí Universal Music v Berlíně. „V srpnu 2023 se společně rozhodli pozastavit spolupráci na sólovém albu plánovaném na podzim 2023,“ napsal týdeník.

V srpnu bylo vyšetřování sexuálního napadení proti Lindemannovi německou prokuraturou oficiálně zastaveno pro nedostatek důkazů. Vyšetřování bylo zahájeno v červnu na základě četných obvinění Lindemanna ze sexuálního napadení fanynek. Obvinění, která se poprvé začala objevovat v německých médiích, sahala od tvrzení o omamných nápojích až po fyzické ublížení na zdraví. Státní zástupci však nenašli žádné důkazy, které by tato tvrzení potvrzovaly a k dispozici nejsou ani svědectví údajných obětí.