Obrázek k článku „Lháři a zloději“. Slipknot čelí obvinění, že využívají jméno zemřelého bubeníka
| Lukáš Rešl | Foto: Profimedia

„Lháři a zloději“. Slipknot čelí obvinění, že využívají jméno zemřelého bubeníka

Metalová skupina má na krku žalobu společnosti, která spravuje pozůstalost po zesnulém bubeníkovi a zakládajícím členovi Joey Jordisonovi. Slipknot podle žalobce zneužívají Jordisonovo jméno a majtek kvůli vlastnímu profitu.

Žalující společnost Steamroller LLC konkrétně obvinila zpěváka Coreyho Taylora, perkusistu Shawna „Clown“ Crahana a přidružené společnosti, že po smrti Jordisona nevrátili jeho „hudební nástroje, vybavení a šatník“. Dále v žalobě stojí, že Slipknot zahrnuli všechny tyto věci do putovního muzea zvaného Knotfest a „naplnili si kapsy ziskem z Jordisonovy oddané fanouškovské základny,“ jak píše britský magazín NME.

Žaloba také naráží na okolnosti Jordisonova vyhazovu z kapely v roce 2013. Kapela tehdy uvedla, že se jednalo o osobní důvody. Sám Jordison později prozradil, že trpí neurologickým onemocněním transverzální myelitida. Slavný bubeník, který hrával například i ve slavné horror-punkové formaci Murderdolls (jako kytarista), zemřel ve spánku roku 2021 ve věku šestačtyřiceti let.

„Od 90. let Jordison zasvětil svůj život tomu, aby se Slipknot stali metalovou senzací, z čehož Crahan a Taylor bohatě profitovali. Nedávalo smysl, proč se Crahan a Taylor chovali k Jordisonovi s takovým opovržením, zejména ve světle Jordisonova zhoršujícího se zdravotního stavu,“ píše se v žalobě, která ostře reflektuje události po náhlém Jordisonově skonu.

„Snad nejhorší ze všeho je, že Crahan a Taylor veřejně lhali fanouškům, když údajně kontaktovali Jordisonovu rodinu, aby ji zkontrolovali a vyjádřili soustrast a lásku k Jordisonovi v souvislosti s jeho úmrtím. Jordisonovu rodinu hluboce rozrušilo, když si na internetu přečetla takovou nehoráznou lež. Je jasné, že Taylorovi a Crahanovi ve skutečnosti na Jordisonovi ani jeho rodině nezáleželo, šlo jim pouze o propagaci a prodeje nového alba.“

Reakce právního týmu Slipknot na sebe nenechala dlouho čekat. Ten okamžitě požádal o zamítnutí žaloby. „Žalovaní obecně popírají všechna tvrzení a údajné nároky uvedené v první pozměněné žalobě žalobce a dále popírají, že by žalobce měl nárok na jakoukoli úlevu,“ uvedli právní zástupci kapely.

Nad Coreym Taylorem a dalšími tak visí Damoklův meč. Navíc se tak děje jen necelý půlrok před vystoupením frontmana Slipknot na českém festivalu Rock for People v Hradci Králové, který se uskuteční v termínu od 12. do 15. června 2024. Taylor zde vystoupí se svým sólovým projektem.