Obrázek k článku Tomáše Varteckého v kapele Wanastowi Vjecy nahradil P.B.Ch. Zatím jen na letní koncerty
| Lukáš Rešl | s přispěním Honzy Vedrala, Foto: Alexandr Satinský / MAFRA / Profimedia

Tomáše Varteckého v kapele Wanastowi Vjecy nahradil P.B.Ch. Zatím jen na letní koncerty

Po čtrnácti letech se do kapely Wanastowi Vjecy vrátil její zakládající člen Břetislav Chovanec známý jako P.B.Ch. Překvapení fanoušků na třech letních koncertech bylo o to větší, že místo baskytary hrál na kytaru – jako záskok za Tomáše Varteckého.

Již v červnu se na sociálních sítích skupiny objevilo video z koncertu na festivalu Jamrock, na kterém mohli fanoušci zpozorovat starou známou tvář. Po levém boku Roberta Kodyma stála na pódiu bývalá stálice sestavy P.B.Ch. Kupodivu však s kytarou. Následující příspěvky na sociálních sítích kapely z dalších akcí jako Bernard Fest a Vysočina Fest naznačily, že by se mohlo jednat o trvalou změnu v sestavě.

Vhled do situace však nyní Headlineru přinesl baskytarista a manažer kapely Radek Havlíček. „Tomáš má turbulentní a složité období. Proto jsme se na tři koncerty domluvili s P.B.Ch. Vystoupil s námi na třech koncertech jako speciální host. Tak ho Robert i uvedl. Co bude dál, to se uvidí v následujících měsících. Sami to teď nevíme,“ uvedl Havlíček.

Historie kapely Wanastowi Vjecy sahá až do roku 1988, kdy vznikla jako studiový projekt pro připravovaný dokument o pankáčích v Praze. V sestavě Robert Kodym – zpěv, kytary, P.B.Ch. – vokály, basa, Adolf Vitáček – vokály, bicí vznikl i první hit kapely Tak mi to teda nandey. Kapela fungovala spíše na nepravidelné bázi. P.B.Ch.ji opustil v roce 2010.

Reakce fanoušků na sociálních sítích na sebe pochopitelně nenechaly dlouho čekat. „Cože PBCH je zpět? Tak to je sen. Wow boží,“ napsal jeden z nich na Instagramu. Na Facebooku ale došlo i na dotazy: „Zdravím. Kde máte pana Varteckého?“

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený WANASTOWI VJECY ☯︎♰☮︎ (@wanastowi_vjecy)

Odpověď na otázku, zda se Tomáš Vartecký k Wanastowkám vrátí, nebo kapelu v tichosti a nenápadně opustil, v tuto chvíli podle všeho není jasná ani všem zúčastněným. Populárního kytaristu každopádně v posledních měsících doprovází řada životních změn. Kromě rozchodu s Annou K., pro kterou napsal většinu repertoáru, překvapil i fanoušky své domovské kapely Kurtizány z 25. Avenue zprávou o tom, že dal dohromady zcela novou sestavu. S tou chystá první koncert 22. listopadu v klubu Česká 1 v Kutné hoře a další hraní v během roku 2025.