Obrázek k článku FOTO: V Brně křtila Lenka Dusilová ceněnou Řeku živelně s kapelou Květy
| Marek Reinoha | Foto: Marek Reinoha

FOTO: V Brně křtila Lenka Dusilová ceněnou Řeku živelně s kapelou Květy

Za své poslední album Řeka získala Lenka Dusilová tři ceny Anděl (v kategoriích Album, Skladba a Interpretka) a na konci loňského roku ho pokřtila vyprodaným koncertem na Nové scéně Národního Divadla. Odloženého křtu se 11. dubna dočkala i brněnská Fléda.

Lenka přijela do klubu Fléda s kapelou Květy a písničkářkou Alenou Pohlovu. Společně převedli její vrstevnatý hudební styl, který přijímá vlivy různých hudebních žánrů, v originálním a živelném pojetí.

Už jsem Lenku Dusilovou zažil vystupovat sólově i ve dvou, jen s Aid Kidem, který se na albu Řeka podílel. Velice jsem se těšil na to, jak budou její písničky znít v tomto „kapelním“ provedení.

Po lehce nervózním začátku, který přičítám drobným problémům ve zvuku na pódiu (alespoň mi to tak připadalo podle častých pokynů zvukaři mezi písničkami), se vše usadilo a kapela předvedla jak skladby z Řeky, tak průřez starší Lenčinou tvorbou. Jak jsem již zmínil, spojení s muzikanty z Květů a s druhým vokálem Aleny Pohlové dalo písničkám o poznání živelnější rozměr a učinilo z koncertu nevšední hudební zážitek.

Přestože Brno zažilo povedený koncert, jenž mi přinesl nové dojmy z Lenčiny tvorby, musím zároveň konstatovat, že provedení jen s Aid Kidem na mě působilo přeci jen silněji. Možná to zní paradoxně, ale bez kapelní rytmiky a kytarového křoví, jen s elektronikou, se mi zdálo, že Řeka plynula tak nějak intenzivněji.