Obrázek k článku Cory Wong ví, co je funk. Vyhledávaný kytarista chystá českou premiéru
| Lukáš Rešl | Foto: Galen Higgins

Cory Wong ví, co je funk. Vyhledávaný kytarista chystá českou premiéru

Americká kytarová kometa vystoupí ve čtvrtek 20. července v brněnském klubu Sono v rámci festivalu Groove Brno. Osmatřicetiletý hudebník a držitel několika nominací ceny Grammy vystoupí v Česku vůbec poprvé. Jeho kytarový um ocenil Prince i baskytarový virtuóz Viktor Wooten.

V nedávném rozhovoru pro Headliner se Cory Wong rozpovídal o své bohaté karierní cestě, kterou si prošel s kapelami jako Vulfpeck, Dr. Mambo’s Combo, The Fearless Flyers nebo Dirty Loops. Kromě participace na těchto projektech, si zahrál i s legendárním Joem Satrianim, zpěvačkou Kimbrou a dalšími významnými umělci. Mezi nimi nechybí ani jeden z nejuznávanějších baskytaristů na světě Viktor Wooten, se kterým jel Wong nedávno turné.

„Pro mě dlouhá léta byl a stále je velkým hrdinou. Je mi ctí a ohromným potěšením, že jsem s ním mohl spolupracovat, sblížili jsme se a stali se z nás přátelé. Díky mému podcastu (Wong Notes) mám možnost se osobně setkávat a většinou také spřátelit s řadou svých hrdinů,“ svěřil se Cory Wong.

Jeho talentu si všiml i Prince, který podobně jako Wong žil v oblasti kolem Minneapolis. Zpěvák zde Wonga několikrát viděl vystupovat a vyjádřil mu své uznání. Řada muzikantů, kteří s Princem hráli, si pak ke spoluprávi vybrali právě Wonga. „Hrál jsem s muzikanty z jeho kapely, dozvídalo se o mně čím dál víc lidí.“

V Brně by měly zaznít písně napříč Wongovou kariérou. Je to dáno především tím, že v Česku bude mít koncertní premiéru. „Určitě musí zaznít několik písní napříč mým bohatým katalogem, které jsou skvělé naživo a mají na koncertech ohromnou energii. Stoprocentně zařadím několik kusů z Power Station. Ve všech zemích, kde se objevím naživo poprvé, však hodlám předvést set poskládaný z toho, co si myslím, že si lidé nejvíc užijí. Písně, jejichž prostřednictvím mě budou moci nejlépe poznat, které je budou nejvíc bavit.“

Pestrou instrumentální show předvede Cory Wong za doprovodu početné, dvanáctičlenné kapely. Na české fanoušky se těší mimo jiné proto, že dle vlastních slov si evropské publikum více cení instrumentální hudby. „V běžné evropské populaci je pro instrumentální hudbu větší nadšení, lidé si ji víc umí užít než v Americe. Naši fanoušci jsou natěšení a vítají nás všude, V Evropě cítím ještě něco málo navíc a je to ještě o trošku větší zábava,“ konstatuje Cory Wong s nadšením.