Obrázek k článku Koller, Katarzia a další zahrají za svobodné Bělorusko. Na Kampu přijde i exilová prezidentka Cichanouská
| Redakce | Foto: Miloš Vystrčil

Koller, Katarzia a další zahrají za svobodné Bělorusko. Na Kampu přijde i exilová prezidentka Cichanouská

Dvouhodinový koncert před Mlýnskou kavárnou na pražské Kampě je vyjádřením podpory exilové prezidentce Svjatlaně Cichanouské a všem Bělorusům utlačovaným Lukašenkovým režimem. Paní prezidentka Cichanouská přijde účastníky osobně pozdravit.

„Touto akcí chceme vyjádřit podporu všem Bělorusům, které režim prezidenta Lukašenka buď násilím umlčel, nebo vyhnal za hranice, a zveme na Kampu všechny lidi, kterým to není lhostejné,“ zvou pořadatelé z občanského sdružení Opona o.p.s. na koncert „Hrajeme za svobodné Bělorusko - Koncert pro Svjatlanu“, jenž se uskuteční na Kampě v úterý 8. června, den po pondělním protestním setkání Společně za Bělorusko na Staroměstském náměstí.

Během koncertu promluví paní Cichanouská, která přijela do České republiky na pozvání předsedy senátu Miloše Vystrčila, i další osobnosti běloruského exilu. Vystoupí hudebníci David Koller a Michal Pelant, slovenská Katarzia, skupina Ahmed má hlad, jež právě před 15 lety v Bělorusku vystoupila, dále běloruský akordeonista žijící v Praze Aliaksandr Yasinski, bratři Škljodovi, zpěvačka Bára Zmeková a britský písničkář James Harries. Moderovat bude Tomáš Měcháček.

Organizátoři chtějí prezidentce Cichanouské symbolicky předat Knihu za svobodné Bělorusko se vzkazy od českých umělců, vědců, sportovců a dalších osobností. Kniha bude k dispozici veřejnosti k podpisu v Mlýnské kavárně na Kampě v pondělí 7. června a v úterý 8. června, vždy mezi 14.00 a 16.00. Solidaritu můžete vyjádřit i příspěvkem na transparentní účet, který organizátoři otevřeli pro uhrazení nákladů na tuto akci.

Úterý, 8. června v 18:30, Kampa!