Obrázek k článku Nevysvětlitelná záhada? Janet Jackson hitem Rhythm Nation demolovala laptopy
| Liv Boková | Foto: Rhythm Nation / BMG

Nevysvětlitelná záhada? Janet Jackson hitem Rhythm Nation demolovala laptopy

Když Janet Jackson při natáčení zpívala: „S hudbou po boku zbouráme barevné hranice,“ nemohla tušit, co její píseň způsobí některým notebookům. Jak se ukázalo, příliš energický rytmus Rhythm Nation, respektive jeho vibrace, byly pro některé modely notebooků nesnesitelné.

Bizarní příběh o pop music kryptonitu před pár dny sdílel hlavní softwarový inženýr Microsoftu Raymond Chen. Podle něj píseň obsahuje jednu z přirozených rezonančních frekvencí 5400 otáčkových notebookových pevných disků, které používal Microsoft i další výrobci.

Co se s laptopy dělo, že přehrávání písně shazovalo jejich operační systém? Rezonanční frekvence je přirozenou frekvencí, při níž médium vibruje s nejvyšší amplitudou. Zvuk při určité výšce dokáže například rozbít sklo. Tyto jevy jsou poměrně běžné a následky můžou být od drobných podivností až po fatální tragédie.

Jak připomíná server Consequence of Sound, například v roce 2011 sedmnáctičlenná fitness skupina na deset minut rozechvěla budovu v Jižní Koreji a vyvolala paniku mezi jejími obyvateli. Lidé prchali v obavách ze zemětřesení. Bylo však prokázáno, že budovu rozvibrovali trenér a jeho skupina tancem na píseň The Power od SNAP!.

Chen z Microsoftu teď vysvětlil, že se něco podobného dělo s notebooky s 5400 otáčkami za minutu při přehrávání videoklipu k singlu Rhythm Nation od Janet Jackson. Jednotlivé laptopy přitom ani nemusely píseň samy přehrávat, reagovaly i na přenos z reproduktorů jiného laptopu, zarachotily a vypnuly se.

„Výrobce problém vyřešil přidáním speciálního filtru do zvukového zařízení, který detekuje a odstraní problematické frekvence během přehrávání zvuku,“ uvedl Chen. „Určitě na tento zvukový filtr umístili digitální verzi varovné nálepky ‚Nesundávat‘. Obávám se ale, že po letech, která uplynula od zavedení tohoto opatření, už nikdo netuší, proč tam vlastně je.“

Jeden z diskutujících, který byl údajně tehdy správcem zpěvaččiných oficiálních internetových stránek, pod příspěvkem hlavního softwarového inženýra Microsoftu napsal, že Janet Jackson měla na přelomu století takovou moc, že dokázala způsobit také pády webových serverů. Ona, Eminem a ještě pár umělců, o něž se staralo vydavatelství Interscope. Jejich weby měly tak gigantickou návštěvnost, že to chtělo hodně úsilí, aby se technikům podařilo zajistit jejich funkčnost, aniž by neustále padaly.

Troufnete si pustit na starém laptopu Rythm Nation?