Obrázek k článku Kings of Convenience přivezou na Colours of Ostrava lásku a mír
| Šárka Hellerová | Foto: Universal Music

Kings of Convenience přivezou na Colours of Ostrava lásku a mír

Album Peace or Love vydala indie-folk-popová dvojice Kings of Convenience po dlouhých dvanácti letech od předchozí desky. Dobrá zpráva je, že na koncert v České republice už fanoušci čekat dlouho nebudou. Norská kapela příští rok vystoupí na festivalu Colours of Ostrava.

Kings of Convenience se přidávají k již potvrzeným zahraničním jménům devatenáctého ročníku festivalu jako jsou The Killers, Twenty One Pilots, Martin Garrix, LP, Wardruna, Princess Nokia, Meduza, Bakermat či Hiromi.

Erlend Øye a Eirik Glambek Bøe debutovali před dvaceti lety úspěšným albem Quiet Is The New Loud, jež produkoval Ken Nelson, který se podílel i na prvních albech Coldplay. Po dalších čtyřech deskách následovala dlouhá pauza, kterou pomohla prolomit mimo jiné zpěvačka Feist, která na novince hostuje.

„Pro mě bylo nejdůležitější, že jsem odjel na čtyři měsíce do Jižní Ameriky a žil tam úplně jiný život. Cítil jsem svobodu a lásku k životu,“ popisoval letos Erlend Øye genezi nového alba v rozhovoru pro Headliner. „Když jsem se vrátil a znovu si poslechl, na čem jsme předtím pracovali, říkal jsem si, že to není špatné a stojí to za to. Potom se nám ozvala Leslie, tedy Feist, že je v Evropě a ráda by s námi něco nahrála. Udělali jsme dvě písničky, a to pro mě hodně změnilo. Najednou jsme měli na stole dvě úplně nové skladby a díky nim se nám naše album zdálo najednou daleko zajímavější. Připadalo mi, že se díky nim pozvedly i ostatní skladby, protože najednou kolem sebe měly větší pestrost.“

Vzniklo album Peace or Love, které svým zvukem velmi blízce navazuje na předchozí tvorbu kapely. Křehké a melancholické skladby jsou ostatně tím, co na Kings of Convenience fanoušci milují. „Je pro nás stále těžší skládat tak, aby to znělo jednoduše,“ přiznává nicméně Øye. „V životě je více vzrušující, když se děje něco, co vámi otřese. Vy to ale převedete do hudby, která je pozitivní a potvrzující. Album určitě ty chvíle ´poslechněte si moji bolest´ má. Většinu času ale jde o pozitivní atmosféru, protože život je o všech druzích emocí.”

Pokud na Colours of Ostrava kapelu potkáte, navrhněte partii šachu.„Doufám, že nás naši fanoušci, kteří mají rádi šachy, vyzvou na souboj, až příště přijedeme do Česka. Obzvlášť pokud bude hezky a mohli bychom třeba hrát někde venku. To by bylo hezké," řekl Headlineru Øye. 

Festival Colours of Ostrava proběhne od 13. do 16. července 2022 a vstupenky jsou v prodeji na stránkách festivalu.

Přečtěte si náš rozhovor s Kings of Convenience