Obrázek k článku NAŽIVO: King Gizzard & the Lizard Wizard odpálili velkou Lucernu do mnoha dimenzí
| Marek Reinoha | Foto: Marek Reinoha

NAŽIVO: King Gizzard & the Lizard Wizard odpálili velkou Lucernu do mnoha dimenzí

Na první koncert melbournského sextetu fanoušci v České republice čekali víc než deset let. Podruhé přijel českým strávníkům nabídnout svůj švédský stůl plný krmě rozličných chutí od garážového, psychedelického nebo progresivního rocku, přes kaleidoskopický synth-pop až po thrash metal a další hudební chuťovky již po sedmi měsících. Tentokráte do vyprodaného velkého sálu Lucerny.

Úvod v patřil londýnské senzaci Los Bitchos, která svým debutovým albem otřásla britskou undergroundovou scénou. A ten, kdo nepřišel včas a předkapelu vypustil, může jen litovat. Holky z Los Bitchos totiž předvedly elektrizující set postavený na charakteristickém zvuku cumbie ze 70. let smíchaným se surf-rockovými vlivy a záchvěvy tureckého psychedelického rocku. Připomněly, jakou paletu zvuků má hudba k dispozici.

Svoje vystoupení podaly s uvolněným šarmem a nakažlivým nadšením a dařilo se jim balancovat na hraně mezi dokonale profesionálním výkonem a hraním partičky kamarádek jen tak pro radost někde v garáži. Bylo to svěží, bylo to zábavné. Byla to prostě koncentrovaná radost z muziky, která se přirozeně přenášela do publika. Když jsem pozvedl oči od hledáčku fotoaparátu a podíval jsem se za sebe, tak jsem viděl tolik usmívajících se tváři, jako snad ještě nikdy.

Po krátké pauze a přestavbě pódia již před naplněnou Lucernu plnou očekávání nastoupili ti, na které všichni čekali. King Gizzard & the Lizard Wizard svoji show otevřeli songem Doom City z alba Flying Microtonal Banana a do té doby nás dvě hodiny nenechali vydechnout. Bez hluchých míst kapela sázela pecky napřič bohatou diskografií, přitom zahalená v psychedelických barvách projekcí, které se spolu s muzikou spojily v komplexní a eklektický hudební zážitek.

Zazněly thrash metalové vypalovačky Venusian 2, Self Immoate, funky laděná Ice V, šedesátkově uvolněná Let Me Mend the Past a mnoho dalšího. Vypjaté pasáže se prolínaly s těmi vláčnějšími, riffy s propracovanými sóly, nakažlivé kytarové melodie s těžkými groovy. Bylo tam prostě všechno, co King Gizzard & the Lizard Wizard do své muziky dávají.

Publikum od prvních tónů hltalo tu záplavu energie a chemii mezi muzikanty, která se na pódiu odehrávala. Užívalo si každý song téměř po celou dobu s rukama nahoře, kterýma pohazovalo vzduchem dva nafukovací krokodýly. A když to všechno skončilo zůstalo v příjemném opojení.

Takže vlastně ani nevadil ten jeskynoidně zahuhlaný zvuk, kterým už se Lucerna stala pověstnou. Dole to ještě nebylo tak špatné (zažil jsem tam horší zvuky), ale posluchače nahoře na ochozech jsem trochu litoval. Ale přesto to byl výborný, energický a vzrušující koncert, ze kterého nikdo nemohl odcházet zklamaný.

King Gizzard & the Lizard Wizard
Los Bitchos
12.3. 2023, Lucerna, Praha
Verdikt: 81%